Wolne Lektury na Targach Książki i Mediów VIVELO13 maja 2024 Wolne Lektury Wydarzenia

Po raz drugi na PGE Narodowym odbędą się Targi Książki i Mediów VIVELO. W dniach 16-19 maja czytelnicy będą mogli odwiedzić autorskie strefy, wziąć udział w panelach i warsztatach, spotkać się z ulubionymi pisarkami i pisarzami. #Kryminał, #Psychologia, #LiveCooking, #SpotkajAutora, #Audio – to tylko niektóre z przestrzeni dla czytelników. Wolne Lektury po raz drugi biorą udział w tym wydarzeniu – spotkacie nas na stoisku 57/D19, gdzie będziecie mogli wziąć udział w naszym konkursie poetyckim i wygrać czytnik ebooków inkBOOK Calypso Plus. Partnerem konkursu jest firma inkBOOK.

Uczestnicy wydarzenia, którzy zechcą sprawdzić się w konkursie, będą musieli pobrać specjalną, opieczętowaną kartkę z naszego stoiska, napisać na niej stworzony ad-hoc wiersz (na dowolny temat i w dowolnym stylu), a następnie wrzucić do urny. Jury nagrodzi autorów/autorki najciekawszych tekstów czytnikami e-booków inkBOOK Calypso Plus!

Angażujący i bogaty program na scenach i strefach, lista autorów ułożona alfabetycznie z możliwością wyszukiwania ulubionych twórców internetowych, program dla dyrektorów szkół i nauczycieli, bibliotekarzy oraz uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych, jak również lista spotkań na stoiskach wystawców – to wszystko znajdziecie na stronie Targów Książki i Mediów Vivelo.

Najpopularniejsze polskie nazwiska na Targach Książki i Mediów VIVELO

Podczas czterech dni trwania Targów odwiedzający będą mieli możliwość spotkania się z takimi autorkami i autorami jak: Katarzyna Nosowska, prof. Jerzy Bralczyk, prezydent Aleksander Kwaśniewski, Szymon Hołownia, Maciej Orłoś, Jarosław Kuźniar, wicepremier Krzysztof Gawkowski, Artur Andrus, Kazimiera Szczuka, Teresa Godlewska, Radosław Piwowarski, Sławomir Koper, Anna Rozenberg, Ryszard Ćwirlej, Emilia Dziubak, Agata Passent, Jaga Hupało, Lidia Popiel, Cezary Harasimowicz czy Zbigniew Janas. Filip Chajzer promował będzie swoją autobiografię a Anna Wendzikowska poszuka z czytelnikami drogi ku szczęściu.

Spotkamy najpopularniejszych twórców i twórczynie polskiego kryminału. Król i królowa polskiej literatury kryminalnej – Remigiusz MrózKatarzyna Bonda – będą czekać na swoich czytelników w sobotę 18 maja. Po godzinnej rozmowie na #ScenaGłówna będą podpisywali swoje książki. Wojciech Chmielarz będzie opowiadał o tym, dlaczego ludzie chcą czytać kryminały i dlaczego zło ujawnia się tam, gdzie się kompletnie nie spodziewamy. W sprzedaży przedpremierowej dostępna będzie najnowsza powieść Chmielarza – „Zbędni”. Swoją obecność potwierdzili również: Katarzyna Puzyńska, Max Czornyj, Radomir Wit, Marcel Moss, dr Zbigniew Nowak oraz Magdalena Stachula, a na specjalne zaproszenie Targów przyleci mistrz grozy Graham Masterton.

Autorki i autorzy literatury Young Adult & New Adult będą podpisywać książki na płycie głównej PGE Narodowego, wśród nich m.in.: Julia ŻugajPrzemek Corso, Agata Polte, Aleksandra Kondraciuk, Aleksandra Negrońska, Izabella Nowaczyk, Jessica Foks, Joanna Balicka, Zuzanna Bandosz, Julia Brylewska, Julia Popiel, Katarzyna Barlińska, Marta Łabęcka, Monika Rutka, Vela Szulwińska, Weronika Plota, Julia Kubicka, Martyna Keller, Weronika AncerowiczWeronika Anna Marczak.

Strefa #Edukacja to przestrzeń, której nie powinno zabraknąć na majowej mapie aktywności kulturalnych szkół podstawowych i ponadpodstawowych. Dzięki bogatej ofercie edukacyjnej uczniowie poszerzą swoją wiedzę a dzięki synergii literatury z najnowszymi technologiami dowiedzą się czy można zostać booktokerem jeszcze w liceum i czy nie będąc pełnoletnim można wydać książkę. Porozmawiamy o tym jak sztuczna inteligencja zmienia edukację i czy współczesna szkoła oducza czytania, przyjrzymy się bezpieczeństwu cyfrowemu i zbrodniom na prawdzie, czyli fake newsom.Wspólnie z Gościem Honorowym Ambasadą Finlandii zaprosimy do klasy pokazowej urządzonej w stylu fińskim oraz zaprezentujemy techniki nauczania prosto z Finlandii.

To nie wszystkie trakcje zaplanowane przez organizatorów wydarzenia. Szczegóły znajdziecie na stronie internetowej Targów.