Opublikowaliśmy sprawozdania z działalności fundacji w 2023 roku8 maja 2024 Bez kategorii

Z przyjemnością informujemy, że na stronie Dokumenty opublikowaliśmy sprawozdania fundacji Wolne Lektury za rok 2023.

Drodzy i Drogie!

Jesteśmy razem już bardzo długo, znacznie dłużej niż mogliśmy to sobie na samym początku wyobrażać. W tym roku mija 17 lat od kiedy biblioteka Wolne Lektury pojawiła się w sieci. Niesłychanie się przez ten czas rozwinęliśmy – od prostej strony z tekstami lektur szkolnych do ogromnego systemu udostępniającego już blisko 7000 tytułów klasyki polskiej i światowej. Gorąco dziękujemy, że jesteście z nami i nas wspieracie.

W historii Wolnych Lektur były okresy lepsze i gorsze. Ostatnie 4 lata były wyjątkowo trudne. Rok w rok kończyliśmy ze stratą finansową, którą pokrywaliśmy z wcześniejszych oszczędności. W 2023 te oszczędności się skończyły.

Nasz zespół składa się dziś z 10 osób – prócz 5 pracowników etatowych pracuje z nami czterech redaktorów i programista. Żeby móc nie tylko utrzymywać, ale także rozwijać bibliotekę powinniśmy zatrudnić jeszcze co najmniej 3 osoby – koordynatora, redaktorkę i programistę aplikacji mobilnych. Jak dotąd było to w sferze marzeń.

W 2023 roku wsparliście nas rekordową sumą: darowizny i 1,5% podatku łącznie przyniosły pół miliona złotych! Drugie tyle udało się pozyskać ze środków publicznych. Ta suma wydaje się ogromna, ale koszty, niestety, były jeszcze wyższe. Stratę – po raz ostatni – pokryliśmy z oszczędności.

Gdyby nie wsparcie naszych czytelników i przyjaciół musielibyśmy zamknąć działalność już 4 lata temu. Wasze darowizny dosłownie uratowały bibliotekę i pomogły nam przejść przez najgorszy okres. Serdecznie Wam za to dziękujemy!

Szczęśliwie, rok 2024 będzie lepszy niż poprzednie. W chwili kiedy piszemy te słowa  otrzymaliśmy pozytywne wyniki czterech konkursów grantowych na projekty, które będziemy realizować w latach 2024-2026. Daje to szansę na realizację rzeczy, które już od dawna powinny być zrobione:

• będziemy budować całkiem nową aplikację mobilną na telefony z systemami Android i iOS, przyjazną i pełną przydatnych funkcjonalności zwiększających wygodę czytania na małych ekranach,
  • rozpoczniemy udostępnianie Starego Testamentu w przepięknym tłumaczeniu Izaaka Cylkowa. Udostępnienie Biblii odkładaliśmy z roku na rok od ponad dekady (!) ze względu na ogrom pracy jakiego wymaga ten wyjątkowy tekst. Ta praca będzie przebiegała powoli, ale za kilka lat chcemy mieć już cały kanon Ksiąg Świętych w dwujęzycznym, bogato opracowanym wydaniu,
  • uzupełnimy braki najpotrzebniejszych audiobooków, nagramy ich ponad 100 dla najbardziej poszukiwanych książek,
  • rozwiniemy program tłumaczeń książek, żeby udostępnić Wam ważne pozycje niedostępne w domenie publicznej. Już wkrótce zajmiemy się „Procesem” Franza Kafki, zaraz potem „Alicją w Krainie Czarów” Lewisa Carrolla,
  • stworzymy kolekcje twórców, którzy przechodzą właśnie do domeny publicznej: Juliana Tuwima, Zofii Nałkowskiej, Kornela Makuszyńskiego i Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego.

Wsparcie ze środków publicznych pozwoli nam na dodatkowy rozwój, ale nie zastąpi darowizn od Was, naszych przyjaciół. Wręcz przeciwnie: każda dotacja publiczna wymaga od nas posiadania dodatkowych pieniędzy, bo PFRON i MKiDN wymagają min. 20% wkładu własnego. Innymi słowy – trzeba mieć pieniądze, żeby dostać pieniądze. Nie mamy innych pieniędzy niż te, którymi nas wspieracie.  Nie możemy także znaleźć się za 3 lata na progu bankructwa, jeśli pewnego dnia dofinansowanie publiczne się skończy. Jedynym gwarantem naszego istnienia jesteście Wy. Pracujemy dla Was, i chcemy pracować dalej.

Paulina Choromańska i Jarosław Lipszyc

Zarząd fundacji Wolne Lektury