Zatrudniamy! Szukamy koordynatorów/ek projektów do Wolnych Lektur25 kwietnia 2024 Wolne Lektury

Fundacja Wolne Lektury poszukuje 2 osób na stanowiska Koordynator/ka projektów.

Wolne Lektury to organizacja pozarządowa prowadząca najpopularniejszą bibliotekę internetową w Polsce htps://wolnelektury.pl/. Jesteśmy innowacyjną organizacją wytyczającą trendy w sferze książki elektronicznej. Naszą misją jest obniżanie barier dostępu do książki – technologicznych, ekonomicznych i prawnych.

Zakres obowiązków obejmuje:

– zarządzanie projektami wydawniczymi i promocyjnymi (mile widziane doświadczenie w obsłudze social mediów, reklamy on-line, współpracy z mediami masowymi)

– współpraca z księgarniami komercyjnymi (mile widziane doświadczenie w e-commerce)

– współpraca z deweloperami oprogramowania biblioteki (mile widziane doświadczenie w zarządzaniu projektami IT)

– współpracę z zespołem redakcyjnym (konieczna miłość do książek)

– pisanie wniosków, przygotowywanie dokumentacji i sprawozdań projektów finansowanych z funduszy publicznych (mile widziane doświadczenie w NGO/instytucjach kultury)

– komunikacja ze sponsorami i partnerami instytucjonalnymi (mile widziana komunikatywność i łatwość budowania relacji)

Zdajemy sobie sprawę, że niemożliwe jest posiadanie doświadczenie we wszystkich wymienionych obszarach, dlatego poszukujemy 2 pracowników. Podział obowiązków zostanie dokonany biorąc pod uwagę kompetencje kandydatów.

Praca wymaga dużej samosterowności i dobrej organizacji pracy. Praca w trybie hybrydowym: dwa dni biurowe i trzy dni pracy zdalnej. Duże i jasne biuro jest dogodnie położone 100m od stacji metra Centrum w Warszawie. Biblioteka Wolne Lektury kilka razy w roku obsługuje stoisko na targach książki i festiwalach muzycznych, co wiąże się z delegacjami obejmującymi weekend.

Jesteśmy przyjazną i elastyczną organizacją, życzliwie traktującą specjalne potrzeby pracowników (elastyczne godziny pracy, dni świąteczne i urlopy) i ich różne sytuacje życiowe (możliwe zatrudnienie w niepełnym wymiarze czasu). Widełki wynagrodzeń: 5300-6800 NETTO (na rękę), zatrudnienie na umowę o pracę, karta Multisport i Medicover. Organizacja posiada transparentną strukturę wynagradzania i premiowania.

Wymagania:

– udokumentowane doświadczenie w jednej lub więcej w/w ścieżek kariery

– biegła znajomość angielskiego na poziomie min. B2

– biegła obsługa Excela i łatwość w posługiwaniu się nowymi narzędziami informatycznymi (organizacja korzysta z własnych systemów wydawniczych i zarządzania pracą)

– miłość do książek obowiązkowa

– mile widziane prawo jazdy kat. B (wyjazdy służbowe)

Aplikacje należy wysyłać do 30 maja na adres fundacja@wolnelektury.pl z tytułem emaila zaczynającym się od [PRACA]. W wiadomości prosimy o załączenie CV wraz z komentarzami (szczegółowe zakresy obowiązków, wielkość zespołu którym zarządzaliście, typ produktów/projektów z którymi mieliście do czynienia itp.). Dodatkowo prosimy o obowiązkowy tekst o objętości min. 2700 znaków z opisem rozwoju biblioteki Wolne Lektury (przykładowo: rozwiązań technicznych i UX, nowych źródeł finansowania i modeli biznesowych, rozwoju kolekcji i działań promocyjnych itd.), które chciałbyś/chciałąbyś zrealizować korzystając ze swoich unikalnych kompetencji. Tekst służy wyłącznie celom rekrutacyjnym – chcemy uniknąć otrzymania setek aplikacji wysyłanych przez osoby do przypadkowych pracodawców, poprosić o refleksję nad własnymi umiejętnościami oraz zapoznanie się z naszą działalnością. Wybranych kandydatów zaprosimy na rozmowę w terminie 15-30 czerwca.