„Cudaczek-Wysmiewaczek” do słuchania na Wolnych Lekturach25 kwietnia 2024 Audiobooki Wolne Lektury

Rozpoczęliśmy drugi rok projektu „E-kolekcja lektur szkolnych i literatury do słuchania dla uczennic i uczniów z niepełnosprawnościami” finansowanego przez Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. w ramach podejmowanych działań nagrywamy audiobooki i udostępniamy je do nieodpłatnego wykorzystania, w tym lektury szkolne oraz książki dla dzieci i młodzieży. Dziś kolekcja audiobooków Wolnych Lektur powiększyła się dzięki temu o kolejne nagranie. Zapraszamy do wysłuchania „Cudaczka-Wyśmiewaczka” Julii Duszyńskiej, który specjalnie dla naszych czytelników i czytelniczek przeczytała Paulina Chruściel.

Przygody Cudaczka-Wyśmiewaczka, który „nie je, nie pije, tylko wyśmiewaniem żyje”. To maleńkie, niedostrzegalne dla ludzi licho chowa się we włosach lub w ubranku upatrzonego przez siebie dziecka. Cudaczek nie je zwykłego jedzenia, tylko zachęca chłopca lub dziewczynkę do obrażania się, grymaszenia i innych nieładnych zachowań. Kiedy dziecko zachowuje się niegrzecznie i wpada w złość, licho cichutkim głosikiem wyśmiewa się z niego, a od tego brzuszek mu pęcznieje i staje się okrągły jak ziarnko grochu. Na szczęście od złośliwego Cudaczka-Wyśmiewaczka i jego podszeptów można się uwolnić. W kilkunastu krótkich rozdziałach poznamy historię Cudaczka i dzieci, u których gościł.

W przygotowaniu są kolejne audiobooki. Już niedługo czytelnicy i czytelniczki Wolnych Lektur będą mogli posłuchać między innymi Zemsty Aleksandra Fredro, Obrony Sokratesa Platona, opowiadań Tadeusza Borowskiego, Romea i Julię Williama Shakespeare’a, O krasnoludkach i sierotce Marysi Maria Konopnicka. Zachęcamy do zaglądania na stronę biblioteki, na naszego FacebookaInstagrama, gdzie na bieżąco publikujemy informacje o realizowanym projekcie.

Projekt „E-kolekcja lektur szkolnych i literatury do słuchania dla uczennic i uczniów z niepełnosprawnościami” realizowany jest od 01.01.2023 do 31.03.2026.

Dofinansowano ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.
Wartość dofinansowania: 323 579,60 zł
Całkowita wartość zadania: 405 579,60 z