Wolne Lektury patronem Targów Książki i Mediów 2023 VIVELO oraz plebiscytu VIVELO BOOK AWARDS21 marca 2023 Wolne Lektury Wydarzenia

Targi Książki i Mediów VIVELO odbędą się w dn. 18-21 maja na PGE Narodowym w Warszawie. Z przyjemnością informujemy, że fundacja Wolne Lektury objęła patronat nad wydarzeniem.

W tych dniach wielbiciele książki tradycyjnej spotkają się z miłośnikami nowych technologii audio i video podczas jednego wydarzenia. Szykuje się wyjątkowe wydarzenie dla wielbicieli kultury i poszukiwaczy dobrej jakości rozrywki. Wielkie święto książki i nowych mediów, okraszone będzie kilkudziesięcioma wydarzeniami dodatkowymi: pokazami i warsztatami, które odbędą się pod hasłem #ŁączyNasKsiążka.

Wydarzeniem towarzyszącym Targom jest plebiscyt VIVELO BOOK AWARDS, w ramach którego wydawcy mogą zgłaszać swoich kandydatów do 31 marca br. Zgłoszenia przyjmowane są w kategoriach: literatura obyczajowa; literatura sensacyjna, kryminalna i thriller; literatura faktu oraz najlepsze tłumaczenie. Oprócz tego wybrani zostaną również laureaci w kategoriach: wydawca roku, najlepsza okładka oraz nowe technologie (ebook, audiobook i słuchowisko). Formularz zgłoszeniowy znajduje się tutaj: https://targivivelo.pl/bookawards2023/.

Wyróżnienia powędrują do szeroko rozumianych twórców literatury współczesnej, których prace zostaną najwyżej ocenione przez powołanych do jury ekspertów. Spośród wielu różnorodnych propozycji wybranych zostanie kilkanaście zasługujących na szczególną uwagę. Gala VIVELO Book Awards 2023, na której nastąpi oficjalne wręczenie nagród, odbędzie się 18 maja br. w Hotelu Bellotto w Warszawie w ramach Targów Książki i Mediów VIVELO. Z pewnością czeka nas wiele emocjonujących momentów podczas tego wyjątkowego wydarzenia, które stawia na szeroką promocję literatury, w niełatwych dla kultury czasach.

Transmisję z uroczystości będzie można obejrzeć także w mediach społecznościowych, bowiem organizatorom zależy na szerokiej promocji najlepszych twórców i pozycji książkowych. Wydawcy, którzy chcą zgłosić swoich kandydatów w wybranych kategoriach, powinni dostarczyć wypełniony formularz w wersji elektronicznej, wraz z notką o tytule. Szczegóły, formularz zgłoszeniowy oraz regulamin Plebiscytu dostępne są na stronie: www.https://targivivelo.pl/bookawards2023/