„Wnętrze” Maeterlincka na Wolnych Lekturach17 października 2022 Nowe publikacje Wolne Lektury

W Biblioteczce polonisty udostępniliśmy dramat „Wnętrze” autorstwa belgijskiego dramaturga, laureata Nagrody Nobla w dziedzinie literatury za rok 1911 za „wielostronną działalność literacką, w szczególności za utwory dramatyczne, wyróżniające się bogactwem wyobraźni i poetycką fantazją”.

W prowincjonalnej miejscowości młoda dziewczyna popełnia samobójstwo, czego pierwszymi świadkami są starzec i nieznajomy przybysz. Podczas gdy ciałem nieszczęśnicy zajmują się zebrani mieszkańcy, ci dwaj razem postanawiają powiadomić o tragedii jej rodzinę.

Zdarzenia przedstawione w sztuce Maurice’a Maeterlincka to jedynie tło, pretekst do przedstawienia rozterki pełnych niemocy i niezdecydowania bohaterów. Litość i empatia mieszają się w nich z lękiem przed koniecznością przyniesienia złych wieści najbliższym zmarłej. Maeterlinck czyni z pustych deliberacji główną siłę ukierunkowującą przebieg całej sztuki. Jest to powszechny motyw w dziełach belgijskiego symbolisty.

Wnętrze, wraz z Alladine i Palomidesem oraz Śmiercią Tintagilles’a wchodzi w skład tryptyku zatytułowanego Trzy małe dramaty dla teatru lalek.

Opracowanie redakcyjne i przypisy: Paulina Choromańska, Aleksandra Kopeć-Gryz, Wojciech Kotwica, Szymon Kowalski, Aleksandra Sekuła.

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

Partner projektu: