Jak wykorzystać gry edukacyjne podczas zajęć z uczniami?23 września 2021 Edukacja cyfrowa Edukacja Medialna Play Your Role

W ramach projektu Play Your Role powstały cztery gry edukacyjne, które poruszają jeden z najważniejszych problemów funkcjonowania w nowych mediach – mowy nienawiści w Internecie. Co zrobić, żeby młodzież stała się świadoma zagrożeń płynących z zachowań użytkowników Internetu? Jak radzić sobie ze stresem? Na co naraża się osoba próbująca realizować swoje pasje w Internecie?

Na te pytania pomagają odpowiadać gry edukacyjne, stworzone w ramach projektu Play Your Role, które nauczyciele i edukatorzy mogą wykorzystać podczas prowadzonych zajęć z młodzieżą. Aby ułatwić im pracę stworzyliśmy cztery scenariusze zajęć wykorzystujące powstałe gry do rozmowy o mowie nienawiści. Broszura ze scenariuszami dostępna jest bezpłatnie i można ją pobrać tutaj. Publikacja dostępna jest również w innych językach na stronie projektu.

Play Your Role to projekt finansowany przez Komisję Europejską w ramach Programu Prawo, równość i obywatelstwo (2014-2020) i jest efektem partnerstwa zawiązanego przez siedem organizacji europejskich. Treść tej publikacji przedstawia wyłącznie poglądy autora i jest na jego wyłączną odpowiedzialność. Komisja Europejska nie przyjmuje żadnej odpowiedzialności za wykorzystanie zawartych w niej informacji.