„Doktor Jekyll i pan Hyde” na Wolnych Lekturach17 września 2021 Nowe publikacje Wolne Lektury

Biblioteka Wolnych Lektur poszerzyła się o kolejną pozycję. Tym razem opublikowaliśmy Doktora Jekylla i pana Hyde’a Roberta Louisa Stevensona. Zapraszamy do lektury!

Znany powszechnie z nieposzlakowanej uczciwości adwokat, Gabriel Utterson, poważnie martwi się o swego wieloletniego przyjaciela, wybitnego uczonego, doktora Henry’ego Jekylla. Zmiany w zachowaniu doktora, a także… w zapisach testamentowych zdają się wskazywać na to, że wpadł on w złe towarzystwo i jest szantażowany przez nieprzyjemnego typka nazwiskiem Edward Hyde. Związki między Jekyllem a Hyde’em okażą się bliższe i bardziej tajemnicze, niż mogło się początkowo wydawać.

Doktor Jekyll i pan Hyde (w oryginale Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde) to klasyczna nowela szkockiego autora Roberta Stevensona, po raz pierwszy opublikowana w 1886 roku. Bazuje ona na romantycznym fantazmacie sobowtóra, stanowiącym wariant opowieści o rozdwojeniu osobowości i stanowi jedno z najbardziej znanych opracowań tematu. W kulturach anglojęzycznych fraza „Jekyll i Hyde” potocznie oznacza kogoś o dwulicowej osobowości.

Opracowanie redakcyjne: Aleksandra Sekuła, Wojciech Kotwica, Paulina Choromańska, Zuzanna Pyzikiewicz, Aleksandra Kopeć-Gryz.

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu pochodzących z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego.