Wolne Lektury infrastrukturą krytyczną dla polskiego systemu edukacji – raport nt. czytelnictwa w roku pandemii8 września 2021 Wolne Lektury Wydarzenia

Serdecznie zapraszamy na premierę raportu oraz panel dyskusyjny, który odbędzie się podczas Warszawskich Targów Książki 2021 r. Wezmą w nim udział prezes biblioteki internetowej Wolne Lektury Jarosław Lipszyc oraz Małgorzata Bazan, nauczycielka języka polskiego i ekspertka w zakresie edukacji medialnej.

Kiedy i gdzie? 10 września 2021 r., godz. 11:00, Warszawskie Targi Książki 2021, miejsce: Forum 1, Plac Defilad

Rok szkolny 2020/2021 był pierwszym w historii polskiej oświaty rokiem nauczania zdalnego i hybrydowego. W czasie, kiedy biblioteki i księgarnie były niedostępne, Wolne Lektury pracowały bez przerwy 24/7. Jako najpopularniejsza biblioteka internetowa stały się głównym źródłem lektur szkolnych dla szkół podstawowych i średnich, bez którego trudno sobie wyobrazić zdalne nauczanie języka polskiego.

Już w pierwszym dniach zamknięcia szkół Wolne Lektury odnotowały skokowy wzrost liczby unikatowych użytkowników. W pierwszy poniedziałek lockdownu (16 marca 2020 r.) odwiedziło nas o 74% unikatowych użytkowników więcej niż w poprzedni, „przedpandemiczny”. Co działo się w kolejnych tygodniach, jakie tytuły były najczęściej wyszukiwane, którzy autorzy polscy, a którzy zagraniczni cieszyli się największą popularnością – na te pytania odpowiemy w trakcie premiery raportu pt. „Wolne Lektury infrastrukturą krytyczną dla polskiego systemu edukacji. Raport nt. czytelnictwa w roku pandemii w oparciu o dane najpopularniejszej biblioteki cyfrowej.”

W trakcie dyskusji poruszymy także temat znaczenia listy lektur szkolnych i jej relacji do kanonu literatury polskiej i światowej.

Wstęp wolny.

Raport do pobrania w wersji PDF: