Opublikowaliśmy sprawozdania za 2020 rok9 lipca 2021 Bez kategorii

Powiedzieć, że rok 2020 był dość niezwykły, to nic nie powiedzieć. Pandemia była dla Wolnych Lektur ogromnym wyzwaniem i egzaminem dojrzałości – i z dumą raportujemy, że nasza wspólna biblioteka egzamin ten zdała celująco. Wolne Lektury już przed pandemią były najpopularniejszą w Polsce biblioteką internetową, ale po przymusowym wdrożeniu nauczania zdalnego staliśmy się dla wielu uczniów najważniejszym realnie dostępnym źródłem tekstów lektur i klasyki literatury. W całym roku 2020 zanotowaliśmy 8,8 miliona unikalnych użytkowników i ponad 44 miliony odsłon. W ciągu roku szkolnego średnio z biblioteki korzystało 51 000 uczniów każdego dnia. Te liczby pokazują realne znaczenie i sens naszej pracy. Dziękujemy za okazane nam zaufanie!

Dla całego zespołu Wolnych Lektur był to czas ogromnego zaangażowania i wysiłku – uzupełnialiśmy brakujące lektury szkolne, rozwijaliśmy funkcjonalności serwisu, dzięki współpracy z Biblioteką Narodową nagraliśmy setki (!) godzin najpotrzebniejszych audiobooków, a wszystko to zrobiliśmy walcząc z trudnościami finansowymi. Udało się! Dzięki Waszemu wsparciu Wolne Lektury istnieją, rozwijają się, budują swoją stabilność i niezależność. Wspólnie możemy więcej! Bardzo, bardzo Wam dziękujemy, za każdą – nawet najmniejszą – wpłatę. Dzięki wsparciu całej społeczności Wolnych Lektur nie moglibyśmy dzisiaj z dumą prezentować sprawozdania ze zrealizowanych działań.

Zapraszamy do lektury sprawozdań z naszej działalności w 2020 roku. Mamy nadzieję, że znajdą uznanie w Waszych oczach.

Nie spoczywamy na laurach. W roku 2021 zamierzamy rzucić się na zupełnie nowe zadania: rozwinąć program zakupu praw do nowych tłumaczeń, żeby zwiększyć dostępność klasyki literatury europejskiej i światowej, już niedługo znacząco poprawimy jakość naszych publikacji w plikach PDF przeznaczonych dla tabletów, a na pierwsze miesiące 2022 roku planujemy odsłonę zmodernizowanej strony www. Czeka nas także bardzo ekscytujący okres rozwoju fundraisingu bezpośredniego: przedstawicieli Wolnych Lektury, w charakterystycznych zielonych koszulkach, spotkacie na targach książki i festiwalach literackich. Dzięki temu mamy nadzieję znacząco przyspieszyć tempo wzbogacania naszych kolekcji.

Bardzo dziękujemy za to, że byliście z nami!

Zespół Fundacji Nowoczesna Polska