Przekaż 1% swojego podatku na Wolne Lektury23 marca 2021 Wolne Lektury

To dzięki wsparciu osób, które przekazały nam 1% podatku, miliony uczennic i uczniów mogło bez trudu czytać lektury szkolne w czasie, gdy biblioteki i księgarnie były zamknięte.

Dziękujemy! Mamy nadzieję, że w tym roku również wesprzecie nas 1% swojego podatku.

Minął już rok odkąd ogłoszono w Polsce lockdown. Tego dnia, 16 marca 2020, odnotowaliśmy skokowy wzrost zainteresowania zbiorami Wolnych Lektur, szczególnie lekturami szkolnymi. Zazwyczaj w dni powszednie z biblioteki korzystało ok. 50 tys. czytelników dziennie, jednak tego dnia liczba czytelników wzrosła niemal dwukrotnie. Następnego dnia było tak samo. I tak samo było przez cały kolejny rok. W sumie w 2020 roku z Wolnych Lektur skorzystało 8 824 620 osób.

czasach zarazy biblioteka internetowa prowadzona przez niewielką fundację okazała się jedną z najważniejszych instytucji polskiego systemu edukacji. A przecież zaledwie kilka miesięcy wcześniej walczyliśmy o przetrwanie i ogłaszaliśmy zbiórkę publiczną.

Wolne Lektury uratowali czytelnicy. Dziękujemy! Utrzymujemy serwis wyłącznie z darowizn i dotacji. Dzięki wsparciu Darczyńców udostępniamy książki za darmo, na wolnych licencjach, do dowolnego wykorzystania, przez wszystkich. W ten sposób działamy na rzecz obniżenia barier dostępu do edukacji oraz zachowania, popularyzacji i promocji kultury.

W 2020 roku wpływy z 1% podatków przeznaczone przez Darczyńców na rzecz naszej statutowej działalności wyniosły 54 520,40 zł. Dzięki temu przede wszystkim uzupełniliśmy zasoby biblioteki o brakujące lektury szkolne. Wykupiliśmy także prawa do pięciu książek Joanny Papuzińskiej (dwie już opublikowaliśmy, kolejne pojawią się niebawem). Pozostałe pieniądze przeznaczyliśmy na rozwój oprogramowania biblioteki Wolne Lektury i przygotowanie techniczne audiobooków.

Dziękujemy, że jesteście z nami!