Dla najmłodszych – bajki Stanisława Jachowicza do słuchania5 stycznia 2021 Audiobooki Wolne Lektury

Ferie to dobry czas, żeby zapoznać nasze pociechy z literaturą inną niż ta, która znajduje się na liście lektur szkolnych. Proponujemy dziś najmłodszym czytelnikom i czytelniczkom wysłuchanie bajek Stanisława Jachowicza. Dzięki współpracy z Mariuszem Rzepką, autorem projektu #TataMariusz, nowe audiobooki znalazły się w zasobach Wolnych Lektur.

Chory kotek, Dziecię i zegar, Karolek i słońce oraz Wróbelek i kurczątko to bajki pochodzące ze zbioru Bajki i powiastki, po raz pierwszy wydane zostały w 1824 roku. Stanisław Jachowicz nie był pierwszym polskim autorem piszącym dla dzieci, ale to on w swoich utworach używał prostego, codziennego języka, dzięki któremu łatwiej jest trafić do najmłodszych. Jego twórczość to klasyka dziecięca z górnej półki, klasyka, która do dziś nie straciła uroku i atrakcyjności. Zgrabne rymowanki Stanisława Jachowicza znają i pamiętają wszystkie pokolenia Polaków (np. „Chory kotek”, „Przestroga”).

Te i wiele innych audiobooków można odsłuchać za pośrednictwem strony internetowej wolnelektury.pl, aplikacji mobilnej oraz na kanale YouTube.

Mariusz Rzepka to autor projektu #TataMariusz – strony internetowej poświęconej bajkom, baśniom, wierszom, autorom, ale przede wszystkim dzieciom. Jej twórca mówi o sobie: „Jestem dumnym tatą i właśnie to zmotywowało mnie do wystartowania projektu „Czyta: #TataMariusz” oraz wszystkiego, co z nim związane. Nagrywam wiersze, czytanki i treści edukacyjne, fragmenty książek i lektury – dla Ciebie i własnego spełnienia”. Część nagrań zamieszczonych na stronie powstała na podstawie tekstów opublikowanych na Wolnych Lektur.