Rozstrzygnęliśmy III edycję konkursu #cojaczytam!8 grudnia 2020 Konkurs Wolne Lektury

Bardzo miło nam ogłosić, że znamy już zwycięzców III edycji konkursu #cojaczytam! Jury w składzie Paulina Holtz, Olga Wróbel i Ilona Siwak zakończyło obrady i zdecydowało o przyznaniu nagród dla trzech zespołów konkursowych. Sprawdźcie, jakie kampanie spodobały się najbardziej!

III edycja konkursu #cojaczytam była trochę inna niż poprzednie. Tym razem działania konkursowe były nieco ograniczone przez epidemię wirusa SARS-CoV-2 i wprowadzone obostrzenia, m.in. zdalną naukę w szkołach oraz ograniczenia w kulturze. W tym roku wyzwanie postanowiło podjąć 77 zespołów – 286 uczestników i uczestniczek oraz 73 opiekunów i opiekunek.

Jury w składzie: Paulina Holtz, Ilona Siwak, Olga Wróbel podjęło decyzję o przyznaniu nagród oraz wyróżnień.

I nagrodę w kategorii wiekowej 9-14 lat otrzymuje drużyna z Zespołu Szkół nr 4 w Jarocinie, która przygotowała kampanię pt. „W świecie wyobraźni”. Przygotowali ją Wiktoria Pielak, Kamila Banaszak, Marika Fluder i Piotr Gęstwa pod opieką Pani Jolanty Świdurskiej. Gratulujemy!

„W świecie wyobraźni”

I nagrodę w kategorii wiekowej 15-19 lat otrzymuje zespół z I Liceum Ogólnokształcącego w Rumi, który zrealizował akcję pt. „zaczytaniw1lo”. Przygotowały ją Aicha Portykus, Kaja Przybysz, Natalia Michniewicz, Aleksandra Karwowska i Klaudia Szymikowska pod opieką Pani Moniki Pranczke. Gratulujemy!

zaczytaniw1lo” na szkolnej stronie na Facebooku

zaczytaniw1lo” na Instagramie

Jury zdecydowało przyznać także Grand Prix. Otrzymuje ją zespół ze Szkoły Podstawowej nr 38 im. Henryka Sienkiewicza w Lublinie, który przygotował kampanię pt. „Wspieraj i czytaj”. Zespół pracował w składzie: Mateusz Chęć, Maciej Godula, Tomasz Najs i Lena Piróg pod opieką Pani Jolanty Sobkowicz. Gratulujemy!

Wspieraj i czytaj” na szkolnej stronie

Ponadto Jury podjęło decyzję o wyróżnieniu pięciu kampanii:

• kampania „Cojaczytam” przygotowana przez zespół z XXIV Liceum Ogólnokształcącego im. Jana Pawła II w Krakowie (Zuzanna Stanek, Jan Olszewski, Zuzanna Pazdur pod opieką Pani Romany Broniewskiej),
  • kampania „Opowiadanie za pomocą ilustracji” przygotowana przez zespół ze Szkoły Podstawowej nr 3 w Choszcznie (Zuzanna Budzyńska, Alicja Kolańska, Antoni Borek i Maja Strzelecka pod opieką Pani Elżbiety Klepczarek),
  • kampania „Podróżuj z książką” przygotowana przez drużynę z Zespołu Szkół Elektrycznych im. prof. Janusza Groszkowskiego w Białymstoku (Jakub Horosz, Karolina Margielewicz, Jakub Łowczecki, Michał Werbel, Dawid Szymański pod opieką Pani Doroty Gierałtowskiej),
  • kampania „Czytaj wszędzie, masno będzie!” przygotowana przez zespół ze Szkoły Podstawowej Fundacji Ekos w Swarzędzu (Joanna Gawrysiak, Antonina Maciejowicz, Jan Oleszkiewicz pod opieką Pani Wioletty Michałek),
  • kampania „Plastyk Czyta Dzieciom” przygotowana przez drużynę z Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych w Kościelcu (Weronika Szczepaniak, Natalia Zduńczyk, Patrycja Lis, Hanna Nowaczyk i Dagmara Rachuba pod opieką Pani Darii Wojciechowskiej).

Serdecznie gratulujemy wszystkim nagrodzonym oraz wyróżnionym! Z Opiekunkami każdego z zespołów konkursowych skontaktujemy się osobiście w celu ustalenia szczegółów przekazania nagród. Wszystkie kampanie zostaną w najbliższym czasie udostępnione na naszym FacebookuInstagramie!

Bardzo dziękujemy wszystkim Uczestnikom, Uczestniczkom, Opiekunom i Opiekunkom za udział w konkursie. Wybór zwycięzców nie był łatwy – Wasze działania były bardzo pomysłowe i wspaniałe, bez wątpienia zachęciły do czytania wiele osób. Bardzo prosimy, abyście kontynuowali je już niezależnie od konkursu. Czytanie to świetna przygoda, do której warto przekonywać ludzi. Wy dołączyliście do jednej, ogromnej kampanii #cojaczytam – w końcu każdy może wpisać ten hasztag w media społecznościowe i zobaczyć, w jak ciekawy sposób można promować czytelnictwo!

Przypominamy, że na prośbę opiekunów i opiekunek wystawiamy pamiątkowe dyplomy za udział w konkursie. Prosimy kierować je na adres mailowy konkurs@nowoczesnapolska.org.pl do 21 grudnia (w mailu prosimy od razu przypomnieć nazwiska uczestników oraz wskazać, czy życzą sobie Państwo wersję elektroniczną dyplomu, czy wysłanie go pocztą tradycyjną).

III edycja konkursu #cojaczytam była ostatnią realizowaną w ramach projektu. Ze względu na trudną do przewidzenia sytuację związaną z pandemią, na razie nie planujemy kolejnej edycji. Liczymy, że uda nam się wznowić konkurs w kolejnych latach, gdy zagrożenie epidemiczne minie, a na razie skupimy się na przygotowywaniu dla Was kolejnych ebooków i audiobooków, które ułatwią dostęp do dóbr kultury podczas nauczania zdalnego i umilą czas spędzony w domu. Dziękujemy, że byliście z nami przez te trzy lata!

Zdjęcie: uczestniczki zwycięskiej kampanii „zaczytaniw1LO” – I LO w Rumi

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

Patronat honorowy

Patroni medialni