Mikołajkowy prezent od Wolnych Lektur i #TatyMariusza6 grudnia 2020 Audiobooki Wolne Lektury

Ho, ho, ho! Czy są tu grzeczni czytelnicy? W imieniu świętego Mikołaja chcielibyśmy przekazać Wam prezent – audiobook baśni pt. Śnieżka autorstwa braci Grimm. Nagranie publikujemy dzięki współpracy z Mariuszem Rzepką.

Na podstawie spisanej przez braci Grimm historii powstało wiele filmów, przestawień teatralnych, książeczek, nawet memy i gry komputerowe. Wszyscy lubią poczciwe krasnoludki, którym obraz z wytwórni Disneya z 1937 r. przyporządkował sympatyczne imiona: Gapcia, Śpioszka, Gburka i innych.

Motywy tej historii pojawiają się w dawnych opowieściach z całego świata: znane są wersje albańskie, rosyjskie, malezyjskie i indyjskie. Źródeł baśni doszukiwano się także w losach żyjącej w XVI w. księżniczki Margarete von Waldeck, nieszczęśliwie zakochanej w hiszpańskim następcy tronu i otrutej z tego powodu, albo w postaci Marii Sophii von Erthal, bawarskiej szlachcianki, której macocha posiadała „mówiące” lustro, jedno z cudów techniki, jakie rozpalały wyobraźnię ludzi w XVIII w.

Mariusz Rzepka to autor projektu #TataMariusz – strony internetowej poświęconej bajkom, baśniom, wierszom, autorom, ale przede wszystkim dzieciom. Jej twórca mówi o sobie: „Jestem dumnym tatą i właśnie to zmotywowało mnie do wystartowania projektu „Czyta: #TataMariusz” oraz wszystkiego, co z nim związane. Nagrywam wiersze, czytanki i treści edukacyjne, fragmenty książek i lektury – dla Ciebie i własnego spełnienia”. Część nagrań zamieszczonych na stronie powstała na podstawie tekstów opublikowanych na Wolnych Lektur.

Audiobook znajdziecie także na naszym kanale na Youtube.