„W sprawie naszego bytu” – nowa kolekcja na Wolnych Lekturach28 listopada 2020 Wolne Lektury

Bardzo miło nam ogłosić, że jeszcze w grudniu pojawi się na Wolnych Lekturach nowa kolekcja pt. W sprawie naszego bytu. Znajdzie się w niej 12 wybranych tekstów napisanych przez działaczki feministyczne z początków XX wieku.

Dzięki dofinansowaniu otrzymanemu w ramach konkursu Biura Edukacji Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy, jeszcze w grudniu zrealizujemy projekt pt. W sprawie naszego bytu – feministki początku XX wieku. W ten sposób chcemy upamiętnić postać wybitnej Warszawianki Justyny Budzińskiej-Tylickiej (ur. 1867, zm. 1936; działaczki feministycznej, polityczki i lekarki), a także innych kobiet, które działały na rzecz swoich praw ponad 100 lat temu. Chcemy udostępnić napisane przez nie teksty (lub wygłoszone mowy). Zbiór ten będzie rzetelnym materiałem źródłowym o wysokich walorach edukacyjnych i historycznych.

W ramach kolekcji opublikujemy teksty m.in. Justyny Budzińskiej-Tylickiej, Pauliny Kuczalskiej Reinschmitt, Cecylii Walewskiej czy Izabeli Moszczeńskiej-Rzepeckiej. Jak zwykle będą one dostępne na Wolnych Lekturach nieodpłatnie, w najpopularniejszych formatach mobilnych oraz w aplikacji mobilnej.

Zdjęcie: portret Justyny Budzińskiej-Tylickiej (między 1921 a 1935 rokiem), Domena publiczna, źródło: Narodowe Archiwum Cyfrowe