Wolne Lektury partnerem akcji Czytaj PL!16 kwietnia 2020 Partnerzy Wolne Lektury

Bez wychodzenia z domu, chociaż daleko poza granicami naszych osiedli i dzielnic. W czterech ścianach, za to z widokiem na cztery strony świata. Spędzając czas w fizycznej izolacji, ale działając razem, ramię w ramię. Czytaj PL zachęca do czytania i dzielenia się książkami w specjalnej edycji, która pod hasłem #PolećDalej potrwa od 15 kwietnia do 3 maja. 30 książek – dostępnych bezpłatnie – zabierze nas w miejsca i światy, których nie będziemy chcieli opuszczać.

Krakowskie Biuro Festiwalowe, operator programu Kraków Miasto Literatury UNESCO i platforma Woblink po raz kolejny oferują szeroki wybór książek, które w akcji Czytaj PL będą bezpłatnie dostępne w aplikacji Woblink dla wszystkich czytelników i czytelniczek. Wybrane teksty są różnorodne – od lekkiej powieści obyczajowej, przez wysublimowaną prozę, aż po reportaż czy poezję. Zbiór opowiadań  Barbary Sadurskiej Mapa wyróżniony Nagrodą O!Lśnienia 2020, najnowszy tom poezji Adama Zagajewskiego Prawdziwe życie, książka reportażowa Na wschód od zachodu Wojciecha Jagielskiego, który podąża szlakiem współczesnych hippisów, wzruszający Jeden dobry dzień Romy Ligockiej czy silna reprezentacja literatury dla dzieci i młodzieży na czele z audiobookiem Jaś i Janeczka Annie M.G. Schmidt, klasyczną niderlandzką pozycją dla najmłodszych – to tylko niektóre przykłady ilustrujące różnorodność specjalnej edycji, którą organizatorzy przygotowali na czas #zostańwdomu. Przebywanie w domu to nasz obywatelski obowiązek, ale dlaczego nie wybrać się w daleką podróż z literaturą?

Najnowsza odsłona akcji nie tylko łączy ze sobą czytelników, ale przede wszystkim pokazuje, że wydawcy i autorzy potrzebują odbiorców, ponieważ literatura ożywa dopiero w trakcie lektury. Do akcji dołączyło prawie 30 wydawców, a szeroka oferta odzwierciedla zróżnicowanie branży wydawniczej i pokazuje, jak wielu autorów i autorek czeka na przeczytanie. Czytajmy i polecajmy przez cały rok!

Nic, tylko brać się do czytania i słuchania! Korzystajcie bezpłatnie z 30 książek, udostępniajcie znajomym swoje wybory, refleksje lub ulubione fragmenty.

Jak wejść do akcji?

To proste! Wszystkie tytuły, z którymi możecie wybrać się w niezapomnianą podróż, dostępne są w aplikacji Woblink. Wystarczy pobrać aplikację z Google Play lub AppStore, zalogować się na swoje konto lub utworzyć nowe, kliknąć w baner akcji i wybrać jedną z 30 książek dostępnych bezpłatnie od 15 kwietnia do 3 maja 2020. Książki możecie czytać lub słuchać na tabletach i smartfonach.

Organizatorzy „Czytaj PL – #PolećDalej”: Miasto Kraków, Krakowskie Biuro Festiwalowe – operator programu Kraków Miasto Literatury UNESCO, Księgarnia Woblink.com

Wydawnictwa: a5, Aleksandria, Czwarta Strona, Dowody na istnienie, Dwie Siostry, Filia, Ha!art, Jaguar, Karakter, Krytyka Polityczna, Marginesy, Nisza, Otwarte, Powergraph, Poznańskie, Rebis, Skarpa Warszawska, Smak Słowa, SQN, Stara Szkoła, Videograf, Wielka Litera, Wydawnictwo Literackie, Zielona Sowa, Znak, Znak Emotikon

Partner akcji: Wolne Lektury

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.