„Ludzie, którzy jeszcze żyją” na Wolnych Lekturach!6 marca 2020 Nowe publikacje Wolne Lektury

Bardzo miło nam poinformować, że na Wolnych Lekturach od dziś dostępna jest nowa pozycja – Ludzie, którzy jeszcze żyją autorstwa Czesława Halicza (właściwie Czesławy Endelmanowej-Rosenblattowej). Serdecznie dziękujemy naszemu Czytelnikowi, Panu Zbigniewowi Malinowskiemu, za sfinansowanie publikacji!

Cykl opowiadań przedstawiających życie żydowskiej społeczności w małym miasteczku w  okolicach Łodzi w pierwszych dziesięcioleciach XX wieku. Niektóre z nich rozgrywają się przed pierwszą wojną światową, inne w okresie powojennym, choć ani wojna, ani odzyskanie niepodległości w opisywanym świecie się nie pojawiają. Bohaterowie nawet o nich nie wspominają, jakby miasteczko żyło we własnym, niespiesznym czasie, niezależnie od  wielkich wydarzeń historycznych.

W kilkunastu tekstach poznamy między innymi historię faktora Pchełki, pomagającemu kuzynowi w podejrzanym interesie, żeby zarobić na posag dla swojej córki Mariem, dowiemy się o fatalnym zauroczeniu pana Gawrona, swata i wroga miłości, o zemście Chai Rybiarki oszukanej przez lichwiarza Ajzyka Pijawkę, o losach miejscowej wariatki Sulamity oraz o zagrożonym weselu kucharki Chany.

Opracowanie redakcyjne: Wojciech Kotwica, Aleksandra Kopeć.