Opublikowaliśmy „Wybór mów” Demostenesa!20 listopada 2019 Nowe publikacje Wolne Lektury

Biblioteczka filozoficzna powiększyła się o kolejną pozycję! Tym razem opublikowaliśmy Wybór mów Demostenesa w tłumaczeniu Jerzego Kowalskiego. Zapraszamy do lektury!

Wybór słynnych mów politycznych największego mówcy greckiego.

Największą sławę przyniosły Demostenesowi Filipiki, czyli mowy przeciwko macedońskiemu królowi Filipowi II, prowadzącemu zaborczą politykę zagrażającą niezawisłości Grecji. Na okres pomiędzy pierwszą a drugą Filipiką przypadają trzy Mowy olintyjskie, nakłaniające Ateńczyków do natychmiastowej pomocy Olintowi, miastu na  półwyspie Chalkidyjskim, zagrożonemu przez Filipa. Zbiór dopełnia mowa O wieńcu, zawierająca podsumowanie patriotycznej działalności Demostenesa.

Mowy Demostenesa odznaczają się prostotą i naturalnością języka oraz starannym rozplanowaniem. Umiejętnie łączy w nich patos i emocje z rzeczowymi argumentami oraz praktycznymi propozycjami. Zwraca uwagę przede wszystkim jasność i logika wywodu, wzmacniana umiejętnym stosowaniem rozmaitych figur retorycznych.

Opracowanie redakcyjne: Wojciech Kotwica, Aleksandra Kopeć.

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.