„Państwo” Platona na nowy rok akademicki!1 października 2019 Nowe publikacje Wolne Lektury

Wraz z początkiem października rozpoczyna się nowy rok akademicki. Z tej okazji znów powiększyliśmy naszą Biblioteczkę filozoficzną. Zapraszamy do lektury Państwa Platona!

Najobszerniejsze, poza Prawami, i najbogatsze treściowo dzieło Platona, będące kamieniem węgielnym europejskiej filozofii, odegrało także wielką rolę w rozwoju myśli politycznej i teologii chrześcijańskiej. W formie dialogu Sokratesa z  kilkoma osobami autor przedstawia syntezę swoich poglądów na temat etyki, teorii bytu, teorii poznania i filozofii politycznej. Wychodząc od analizy tego, czym jest sprawiedliwość, czy warto być sprawiedliwym, jaki jest związek między sprawiedliwością a szczęściem, przechodzi do  rozważań nad pochodzeniem miasta-państwa i przedstawia koncepcję idealnego państwa, opartego na idei sprawiedliwości, podzielonego na  wyspecjalizowane klasy społeczne i rządzonego przez mędrców-filozofów. Omawia także rolę poetów, wojowników i filozofów w społeczeństwie, dyskutuje różne dobre i złe strony istniejących form rządów, przedstawia swoją teorię idei, niematerialnych wiecznych bytów, w stosunku do  których rzeczy są jedynie cieniami, a na koniec swojej długiej obrony sprawiedliwości przedstawia wizję zaświatów, przekonuje o  nieśmiertelności duszy ludzkiej, wynagradzanej za dobre życie.

„Więc doprawdy, że do rządów nie powinni się brać ludzie, którzy się w rządzeniu kochają”.

Opracowanie redakcyjne: Wojciech Kotwica, Aleksandra Kopeć.

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.