Wolne Lektury na II Ogólnopolskim Kongresie Biblioteczno-Wydawniczym5 czerwca 2018 Wolne Lektury Wydarzenia

4 czerwca w Wyższej Szkole Humanitas w Sosnowcu odbył się II Ogólnopolski Kongres Biblioteczno-Wydawniczy. Jedną z prelegentek była koordynatorka Wolnych Lektur, Paulina Choromańska, która wystąpiła z prezentacją „WolneLektury.pl – krótki przewodnik po bibliotece”.

Ogólnopolski Kongres Biblioteczno-Wydawniczy to inicjatywa, której głównym celem jest integracja środowiska bibliotekarzy i wydawców. Podczas tegorocznej edycji uczestnicy mogli wysłuchać wystąpień w dwóch panelach dotyczących pracy bibliotek oraz działalności wydawniczej.

Podczas wystąpienia Pauliny Choromańskiej uczestnicy dowiedzieli się między innymi czym są Wolne Lektury, dlaczego tak mało na Wolnych Lekturach jest literatury współczesnej, czy można wydrukować książkę i rozdać uczniom podczas lekcji, czy można odtworzyć audiobook na lekcji, czy PDF z Wolnych Lektur można zamieścić na stronie biblioteki.

Ponadto uczestnicy Kongresu mogli między innymi zapoznać się z działalnością Biblioteki Wyższej Szkoły Humanitas, poznać ideę wolontariatu europejskiego i posłuchać o korzyściach współpracy z wolontariuszami, posłuchać o współpracy biblioteki z grafikiem czy o zastosowaniu nowoczesnych technologii w promocji czytelnictwa oraz samej biblioteki. Podczas kilkugodzinnego wydarzenia można było wysłuchać łącznie 11 prelekcji.

Organizatorem II Ogólnopolskiego Kongresu Biblioteczno-Wydawniczego była Biblioteka WSH i Oficyna Wydawnicza „Humanitas”.