Digital Atelier, czyli drugie spotkanie w Pracowni Cyfrowej w Bytomiu15 stycznia 2018 App Your School Bez kategorii Edukacja cyfrowa Edukacja Medialna

W ramach europejskiego projektu APP YOUR SCHOOL testujemy nowe modele nauczania, prowadząc Pracownię Cyfrową (Digital Atelier) w szkołach. Pracownie mają ułatwi wzmocnienie wiedzy i kompetencji medialnych i cyfrowych, a także interpersonalnych uczniów i uczennic.

Podczas drugiego spotkania w Pracowni Cyfrowej, 13 stycznia 2018 roku, tworzyliśmy tzw. URBAN BOX. Skupiliśmy się na pojęciach : #dziedzictwo, #tożsamość, #artefakt, #pamięć, #wspomnienie, #ja, #moje miejsce, #moja rodzina, #digitalizacja.  Uczestnicy zostali poproszeni o przyniesienie fotografii,  pamiątek rodzinnych oraz nagranych wywiadów przeprowadzonych z członkami ich rodzin. Nagrania audio edytowaliśmy w bezpłatnym programie Audacity  (CC BY 3.0). Korzystaliśmy z projektowania fontów w aplikacji typo.polona.pl a prezentacje zdigitalizowanych zdjęć i artefaktów rodzinnych, tworzyliśmy w programie  KizoaAnimoto. Do prezentacji uczestnicy dołączali nagranie z wywiadem, by potem wgrać je do generatora kodów QR. Wszystko po to, aby swoją tożsamość zamknąć w małym czarnym pudełku opatrzonym kodem QR.

Co to jest App Your School?

W ramach projektu prowadzimy Pracownię Cyfrową i szkolimy nauczycieli w zakresie nowych metod pracy edukacyjnej, które narodziły się we Włoszech (metoda opracowana przez Bruno Munari oraz metoda Alberto Manzi). Łączymy działania twórcze z wykorzystaniem nowych mediów i oraz narzędzi TIK. Testujemy i wdrażamy nowe modele nauczania (nazywane Digital Atelier Pracownie Cyfrowe) oraz tworzymy podręcznik z opisem całej metodologi. Dzięki tym działaniom chcemy wpłynąć na motywowanie zarówno uczniów jak i nauczycieli do korzystania z TIK dla osiągania korzyści osobistych oraz dać szansę uczniom na wykorzystanie swoich kompetencji cyfrowych na rzecz dobra drugiej osoby.

Chcesz wiedzieć więcej o programie App your school? Wejdź na www.appyourschool.eu  lub pobierz broszurę ze strony https://milpeer.eu/appyourschool/

Fot. Fundacja Nowoczesna Polska