Bajki ludowe dostępne już na Wolnych Lekturach19 grudnia 2017 Wolne Lektury

Na Wolnych Lekturach zostały udostępnione nagrania dziesięciu bajek ludowych w ramach realizacji projektu „Z naszej bajki”. Zapraszamy do wysłuchania historii między innymi o cudownym lekarstwie, nocy świętego Jana, skarbach czy dudnieniu w studni.

Przywrócenie polskiej kulturze tradycji bajki ludowej i upowszechnienie mało dotąd poznanej polskiej twórczości ludowej to cele realizowanego projektu przez fundację Nowoczesna Polska. Dzięki podjętym działaniom fundacja chce przyczynić się do przywrócenia polskiej bajce należnego jej miejsca w domu i szkole, umożliwić kontakt publiczności z kulturą tradycyjną oraz wzmocnić tożsamość – dumę z uczestnictwa w kulturze lokalnej.

W zasobach biblioteki dostępnych jest dziesięć nagrań bajek ludowych w oryginalnej postaci gwarowej dokonanej przez przedstawiciela kultury tradycyjnej lub współczesnego twórcę ludowego pozyskanych w trakcie realizacji projektu „Z naszej bajki”. Nagrania zostały udostępnione czytelnikom biblioteki na wolnej licencji – dzięki temu zgodnie z prawem każda zainteresowana osoba może je bezpłatnie przeglądać, pobierać na swój komputer, a także udostępniać innym i cytować.

Ponadto zespół projektowy przeprowadził szczegółową kwerendę źródeł i archiwów, na podstawie której stworzył listę najciekawszych polskich bajek ludowych, które mogą wejść w skład dużej kolekcji w przyszłości. Zostały również przygotowane standardy opracowania etnograficznego bajek źródłowych oraz standardy stylistyczne i merytoryczne uwspółcześnienia bajek – oba dokumenty zostały udostępnione na stronie biblioteki Wolne Lektury i mogą z nich skorzystać wszyscy zainteresowani tą tematyką.

Nad merytoryczną stroną projektu „Z naszej bajki” czuwa zespół redakcyjny, w skład którego weszli prof. Joanna Papuzińska – prozaik, poetka, autorka bajek i wierszy dla dzieci, profesor nauk humanistycznych; dr hab. Katarzyna Smyk – prof. nadzw. w Instytucie Kulturoznawstwa UMCS w Lublinie, językoznawca, kulturoznawca, folklorysta; Antoni Beksiak – animator kultury, kurator i krytyk muzyczny, edukator, dokumentalista i twórca, kontynuator tradycji muzycznych oraz Jarosław Lipszyc – poeta i muzyk, wieloletni dziennikarz, aktualnie aktywny propagator nowoczesnej edukacji oraz wolnej kultury.

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.