Konkurs: Misja – książka! – znamy wyniki!27 lutego 2017 Wolne Lektury Wydarzenia

Od 15 września 2016 roku, wspólnie z Ridero IT Publishing sp. z o.o., organizowaliśmy konkurs Misja – książka!, w którym udział wzięli uczniowie ze szkół ponadgimnazjalnych. Patronat honorowy nad konkursem objął Minister Edukacji Narodowej. Właśnie poznaliśmy sześć zwycięskich drużyn oraz opowiadania wyróżnione przez Jury!

Wśród zwycięskich tomików opowiadań znalazły się:

• Czas, Magdalena Dąbrowska, Lidia Borgosz, Rose Froemer, Ewa Kurowska, Anna Gołuńska, Nadia Mizgalska, Jadwiga Cicha, Maria Kręcicka, Patrycja Michalczyk z Dwujęzycznego Gimnazjum Atut Fundacji Edukacji Międzynarodowe we Wrocławiu;
  • FLESZ CZASOPRZESTRZENI, Anetta Gawryluk, Marta Sieniawska, Karolina Boryga, Zuzanna Łopuszyńska, Aleksandra Mańka, Patryk Pieczkowski, Julia Zalewska z Gimnazjum nr 25 im. Szarych Szeregów w Lublinie;
  • Historie zamknięte w butelce, Joanna Wójtowicz, Maria Gut, Aleksandra Oleszek, Julia Łobodzińska, Maria Jelonek, Wiktoria Chołast, Julia Wójcik, Aleksandra Dudziak, Krystyna Gut z Gimnazjum im. św. S. Kostki w Lublinie;
  • Kamienica, Monika Janowska, Nicole Klobuczek, Julia Szymik, Karolina Gawliczek, Paulina Puczek z II Liceum Ogólnokształcące im. Adama Mickiewicza z Raciborza;
  • Układanka, Dariusz Martynowicz, Hanna Baran, Adam Czarnecki, Katarzyna Zarzycka, Witold Serwatka, Justyna Pietrzak, Daniel Piotrak, Marta Wiążewska z V Liceum Ogólnokształcące im. A. Witkowskiego w Krakowie;
  • Wewnątrz, Edyta Roman, Julia Kucmin, Daria Domagała, Olga Kozera, Zuzanna Łach, Aleksandra Adach z VI Liceum Ogólnokształcące im. J. Słowackiego w Kielcach.

Na powyższej liście znajdują się zwycięskie tomy uszeregowane w kolejności alfabetycznej. Laureatów Laura Złotego Pióra, Laura Srebrnego Pióra oraz Laura Brązowego Pióra poznamy 20 marca 2017 roku podczas Gali Konkursowej, która odbędzie się w Ministerstwie Edukacji Narodowej.

Ponadto Jury konkursowe wyróżniło sześć opowiadań:

• Nieuważnie Aleksandry Adach z tomu Wewnątrz wyróżniła Beata Stasińska,
  • Wystrzał Katarzyny Zarzyckiej z tomu Układanka wyróżniła Dominika Słowik,
  • Oczy Nadii Mizgalskiej z tomu Czas wyróżniła Sylwia Chutnik,
  • Mechanika kognitywna Zuzanny Łach z tomu Wewnątrz wyróżniła Joanna Olech,
  • O jeden krok za daleko Justyny Bielas z tomu Kiedy umiera nadzieja wyróżnił Michał Rusinek,
  • Stokrotka Aleksandry Niełacnej z tomu Bukiet Ofelii wyróżnił Marcin Wilk.

Laureatom gratulujemy, a wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy!