Organizujemy Olimpiadę Cyfrową!14 czerwca 2016 Edukacja cyfrowa Edukacja Medialna Olimpiada Cyfrowa

olimpiada cyfrowaOd roku szkolnego 2016/2017 fundacja Nowoczesna Polska będzie organizować Olimpiadę Cyfrową. Jest to olimpiada interdyscyplinarna, sprawdzająca kompetencje cyfrowe uczniów i uczennic szkół ponadgimnazjalnych. Składa się z trzech etapów: testu on-line (listopad 2016 r.), projektu medialnego (styczeń – luty 2017 r.) oraz zawodów finałowych (kwiecień 2017 r.).

Celem olimpiady jest kształtowanie świadomych użytkowników mediów cyfrowych, czyli takich, którzy są krytycznymi odbiorcami informacji, którzy rozumieją język mediów. W sposób przemyślany tworzą wizerunek i relacje. Przestrzegają standardów etycznych oraz dbają o swoje bezpieczeństwo w sieci. Świadomi użytkownicy są kreatywni, potrafią tworzyć komunikaty z użyciem nowoczesnych narzędzi, przetwarzać je i prezentować efekty swojej pracy. Dostrzegają i rozumieją również prawne i ekonomiczne aspekty działania mediów.

Regulamin, Program i Harmonogram Olimpiady Cyfrowej oraz inne informacje na jej temat dostępne są na stronie internetowej.

Rejestracja placówek oraz Uczestników i Uczestniczek rozpocznie się we wrześniu!

Aby być na bieżąco z informacjami na temat Olimpiady Cyfrowej, śledźcie:

Patroni honorowi: Ministerstwo Cyfryzacji, Polski Komitet ds. UNESCO, Koalicja Edukacji Medialnej i Cyfrowej.

Partnerzy: Collegium Civitas, Fundacja Centrum Edukacji Obywatelskiej, Fundacja Evens, Fundacja Orange, Fundacja Panoptykon, Fundacja Piąte Medium, Fundacja Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego.

Projekt dofinansowano ze środków Ministra Edukacji Narodowej oraz Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.