„Sezonowa miłość” na Wolnych Lekturach5 listopada 2015 Nowe publikacje Wolne Lektury

zapolska-sezonowa-milosc

Powieść Gabrieli Zapolskiej z 1904 r. Sezonowa miłość to porządna proza psychologiczna. Z ulgą odnajduje się w niej nieskłamane postacie kobiet, niepotraktowane szablonowo i instrumentalnie dla udowodnienia założonej tezy lub uwydatnienia złożoności duszy męskiego bohatera, co się literaturze polskiej notorycznie przydarzało.

To, co w Moralności pani Dulskiej czy Żabusi zarysowane jest ostrą linią – z intencją satyryczną, interwencyjną, demaskatorską, z nerwem krytyki społecznej, tu zostało wycieniowane i wielostronnie naświetlone. Wywracanie podszewką na wierzch egzystencji ludzkiej w wielu odmianach pozwala na odsłonięcie pozorów, dekonstrukcję mitów młodopolskich: kolorowej bohemy, strasznego filistra, mody na zakopiańszczyznę.

Anatomia duszy kołtuńskiej z jednej strony, a artystowskiej z drugiej, daje do myślenia. Szczególnie wzruszające (i zaskakujące) jest dowartościowanie codziennego heroizmu urzędnika-filistra uwięzionego w kieracie obowiązków rodzinnych, a przez to również społecznych.

Książkę zamieściliśmy w kolekcji literatury kobiecej. Pozycja została opracowana przez Aleksandrę Sekułę, Paulinę Choromańską i Paulinę Ołtusek.

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.