Książka w podróży2 września 2015 Wolne Lektury

6819351419_5ca8985329Podczas podróży pociągami PKP Intercity oddajesz się lekturze? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie! PKP Intercity, wspólnie z księgarniami Matras i Publio oraz z Wolnymi Lekturami rozpoczęły projekt Książka w podróży.

Przez kolejne miesiące we wszystkich pociągach PKP Intercity oraz na wielu dworcach kolejowych w Polsce znajdziecie specjalne plakaty prezentujące wizualną bibliotekę. Zostały na nich zamieszczone okładki 27 książek specjalnie wybranych dla podróżujących i czytelników – wystarczy zeskanować kod QR lub wpisać do wyszukiwarki adres strony internetowej umieszczony przy okładce, aby cieszyć się lekturą obszernych fragmentów lub całych utworów. Można czytać na dowolnie wybranym przez siebie urządzeniu, a połączenie z Internetem potrzebne jest tylko w chwili pobierania książki.

Na tę okazję Wolne Lektury na początek przygotowały dziewięć tytułów. Z dostępnych już w bibliotece udostępniliśmy  Sklepy cynamonowe B. Schulza, Pannę de Scudéry E.T.A. Hoffmana, Ubu króla A. Jarry’ego, Psa Baskerville’ów A.C. Doyle’a, Poszukiwaczy skarbu E. Nesbit i Małą księżniczkę F.H. Burrnet.  Dodatkowo specjalnie opracowaliśmy trzy nowe książki – Stracone złudzenia. Wielki człowiek z prowincji w Paryżu Balzaca, tom pierwszy Trzech muszkieterów Aleksandra Dumasa oraz Heidi Johanny Spiri. Dostępne są one na stronie projektu lub na plakatach zamieszczonych w sześciu składach na trasie Warszawa-Poznań.

A dla tych, co jednak wolą książkę papierową również przygotowana została niespodzianka – z biletem PKP Intercity zakupicie książki w księgarniach Matras, Matras.pl i Publio.pl w promocyjnej cenie, która dotyczy całej oferty.

fot. Charles Nadeau, CC BY 2.0