„nuta człowiecza” Józefa Czechowicza na Wolnych Lekturach25 sierpnia 2015 Nowe publikacje Wolne Lektury

czechowicz-nuta-czlowieczanuta człowiecza to ostatni tomik poezji Józefa Czechowicza, który został wydany w 1939 roku i składa się z 25 wierszy.

Charakterystyczną cechą wierszy Czechowicza jest niestosowanie wielkich liter i znaków interpunkcyjnych, co decyduje o poetyckiej wieloznaczności tekstów. Możemy to zauważyć już w samy tytule tego zbioru. Wiersze składające się na ten tomik mają zróżnicowany charakter – znajdziemy tutaj pejzaże, katastrofizm, metaforyczne uogólnienia czy aktualne obserwacje.

Wybór wierszy składających się na ten tomik już od dawna dostępny jest na Wolnych Lekturach. Dziś uzupełniliśmy pozostałe i nuta człowiecza w całości dostępna jest dla naszych Czytelników.

Tomik został opracowany przez Katarzynę Kwiatkowską, Annę Ładną, Martę Niedziałkowską, Darię Prangę, Martynę Sawicką, Weronikę Trzeciak i Hannę Zając.