Czytam wszędzie z Wolnymi Lekturami5 sierpnia 2015 Wolne Lektury

baner_rcz_300x500Czytam wszędzie to kampania promująca czytelnictwo w miejscach, w których ludzie czekają: w przychodni lekarskiej, urzędzie, na dworcu, w autobusie, samolocie czy pociągu. „Czas oczekiwania nie musi być stracony – może być okazją do oddania się lekturze, zamieniając w ten sposób irytującą konieczność w dodatkową okazję do kontaktu z kulturą” – mówi Jarosław Lipszyc, prezes fundacji Nowoczesna Polska, która prowadzi bibliotekę WolneLektury.pl.

Fundacja chce pokazać odbiorcom, że wykorzystywane przez nich urządzenia mobilne (tablety, smartfony, czytniki e-booków, komputery przenośne) mogą pomagać w kontakcie z literaturą w każdej chwili i każdym miejscu dzięki internetowej bibliotece WolneLektury.pl. Książki elektroniczne i audiobooki w niej opublikowane są darmowe, pozostają w zasięgu ręki 24 godziny na dobę, 365 dni w roku i nie dotyczy ich problem ograniczonej liczby egzemplarzy.

W ramach kampanii nagrany został spot promujący czytelnictwo, który emitowany będzie w sierpniu i we wrześniu 2015 r. m.in. w kinach na terenie całej Polski, na portalach internetowych największych serwisów informacyjnych, w środkach komunikacji miejskiej oraz w telewizji.

Wolne Lektury są najpopularniejszą w Polsce (2 963 422 unikalnych użytkowników w 2014 roku) biblioteką internetową publikującą utwory należące do klasyki literatury polskiej oraz światowej i udostępniającą je zarówno dzieciom, młodzieży, jak i dorosłym. Publikacje Wolnych Lektur dostępne są zawsze w kilku formatach: PDF, EPUB, MOBI, TXT, FB2 oraz MP3, Ogg Vorbis i DAISY (dla osób niewidomych i słabowidzących).

Więcej informacji na stronie WolneLektury.pl.

Kontakt: Magdalena Biernat, magdalena.biernat@nowoczesnapolska.org.pl

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

mkidn4NPRC_malinowy1

Partner: