Rośnie sieć trenerów edukacji medialnej25 czerwca 2015 Edukacja Medialna Szkolenia

IMG_220350 osób pracujących w instytucjach kultury w całej Polsce wzięło udział w 3-dniowym szkoleniu Trenerów Edukacji Medialnej organizowanym przez fundację Nowoczesna Polska.

W czasie szkolenia uczestnicy zapoznali się z Katalogiem kompetencji medialnych, informacyjnych i cyfrowych oraz z serwisem Edukacja Medialna, a także zostali wtajemniczeni w meandry prawa autorskiego oraz sposoby pozyskiwania środków na swoje działania. Był czas na marzenia, jak również na rozmowę o konkretach: co, dla kogo i jak? Dyskutowaliśmy, wymienialiśmy się pomysłami, planowaliśmy zajęcia i zastanawialiśmy się wspólnie, co zrobić, żeby były one jak najlepsze. Dużo czasu poświęciliśmy warsztatowi trenerskiemu i planowaniu własnego rozwoju.

Serdecznie dziękujemy trenerom, którzy wspierali nas swoją wiedzą i doświadczeniem: Marcinowi Chydzińskiemu, Magdalenie Kamienieckiej (Fundacja ZwrotNa), Łukaszowi Wojtasze oraz Karolowi Wittelsowi (Fundacja Obserwatorium). Mamy nadzieję, że Wy również zaraziliście się bakcylem edukacji medialnej! Dziękujemy również Muzeum Warszawskiej Pragi za udostępnienie sal i wyrozumiałą gościnność.

Po wakacjach uczestnicy szkolenia będą samodzielnie prowadzić zajęcia z edukacji medialnej, które zostaną omówione w czasie grupowych superwizji. Na jesieni chętni będą mogli również przystąpić do egzaminu w celu  uzyskania Certyfikatu Trenera Edukacji Medialnej.

Dla wszystkich osób zainteresowanych podnoszeniem swoich kompetencji w zakresie prowadzenia zajęć z edukacji medialnej przygotowujemy materiały poświęcone przygotowaniu się do zajęć, pracy z grupą, rozwijaniu swoich działań na szerszą skalę oraz pozyskiwaniu funduszy. Materiały zostaną opublikowane wkrótce w serwisie Edukacja Medialna.

fot. B. Krywoszejew, D. Górecka

IMG_2097

IMG_2104

IMG_2084

IMG_2159

IMG_2127

IMG_2122

Patronat honorowy: Platforma Kultury. Projekt dofinansowano ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

NCK_platforma-kultury_logo-zNCK_kolor-web

MKiDN