Kolejne utwory Stefana Grabińskiego na Wolnych Lekturach21 stycznia 2015 Nowe publikacje Wolne Lektury

grabinski-szalony-patnikW kolekcji literatury fantastycznej zamieściliśmy kolejne utwory czołowego przedstawiciela przedwojennej polskiej fantastyki, Stefana Grabińskiego.

Czad to krótkie opowiadanie z gatunku horroru. Zabłądziwszy w zawiei, młody inżynier przybywa do karczmy, w której spotyka dwie osoby – właściciela, krzepkiego staruszka, oraz rozerotyzowaną dziewczynę. W nocy okazuje się, że obydwoje są jedną, demoniczną i pożądliwą istotą.

Ponadto możecie też przeczytać cztery utwory, które pochodzą z wydanego w 1920 roku, zbioru Szalony pątnik: Szary pokój, Dziedzina, Saturnin SektorProblemat Czelawy.

Utwory opracowali Katarzyna Dug, Justyna Sobecka, Wojciech Kotwica i Paweł Kozioł.

Utwór powstał w ramach „Planu współpracy z Polonią i Polakami za granicą w 2014 roku” realizowanego za pośrednictwem MSZ w roku 2014. Zezwala się na dowolne wykorzystanie utworu, pod warunkiem zachowania ww. informacji, w tym informacji o stosowanej licencji, o posiadaczach praw oraz o „Planie współpracy z Polonią i Polakami za granicą w 2014 r.”.