Zbieramy na wiersze Krzysztofa Kamila Baczyńskiego12 stycznia 2015 Wolne Lektury

Krzysztof_Kamil_Baczyński_-_MaturzystaNa początku każdego roku na całym świecie otwiera się dostęp do nowych zasobów, które przestały podlegać ograniczeniom prawa autorskiego i przeszły do domeny publicznej. Oznacza to, że prawa autorskie majątkowe do tych zasobów wygasły po okresie 70 lat od śmierci autorów. 1 stycznia 2015 r. do takich zasobów dołączy kolejna grupa pisarzy, poetów, naukowców, działaczy oświatowych i społecznych. Wśród nich znalazł się Krzysztof Kamil Baczyński, polski poeta i rysownik okresu II wojny światowej, jeden z przedstawicieli pokolenia Kolumbów. 1 stycznia na Wolnych Lekturach pojawił się niewielki wybór wierszy poety, który teraz, z pomocą Czytelników, chcielibyśmy powiększyć.

Aby je opracować i bezpłatnie udostępnić potrzebujemy 1305,60 zł, które przeznaczymy na opracowanie merytoryczne wyboru poezji, pokrycie kosztów pracy programistycznej oraz administracyjnej. Zbiórka potrwa do 25 stycznia. Liczymy na Waszą pomoc i mamy nadzieję już niedługo udostępnić cały zbiór! Gdyby nie udało się zebrać pełnej kwoty, zgromadzone pieniądze przeznaczymy na opracowanie i opublikowanie mniejszego zbioru wierszy tego poety.

Przy tej okazji przypominamy, że 13 stycznia o godz. 17 w Muzeum Powstania Warszawskiego w Warszawie odbędą się obchody Dnia Domeny Publicznej, na które wszystkich serdecznie zapraszamy!