„W cieniu zakwitających dziewcząt” – lektura na Walentynki14 lutego 2014 Nowe publikacje Wolne Lektury

proust-w-poszukiwaniu-straconego-czasu-w-cieniu-zakwitajacych-dziewczat-t-1Otóż może po prostu Swann wiedział, że szlachetność jest często wewnętrznym obrazem naszych samolubnych uczuć, kiedyśmy ich jeszcze nie nazwali i nie sklasyfikowali. Może w sympatii, jaką mu wyrażałem, ujrzał proste działanie — i entuzjastyczne potwierdzenie — mojej miłości do Gilberty, która to miłość — nie zaś wtórna cześć dla ojca ukochanej — kierowałaby niechybnie na przyszłość moimi postępkami. Nie mogłem podzielać jego przewidywań, bo nie udało mi się swojej miłości oderwać od samego siebie, aby spojrzeć na nią z ogólnej perspektywy i dopuścić doświadczalnie jej konsekwencji; byłem w rozpaczy.

Oddajemy w Wasze ręce pierwszy tom W cieniu zakwitających dziewcząt, kolejną część z powieściowego cyklu Marcela ProustaW poszukiwaniu straconego czasu. Znajdziecie w nim dalsze losy znanego już Wam bohatera, Marcela, który na wyjeździe wakacyjnym poznaje grupę pięknych dziewcząt, a wśród nich znajduje miłość.

Drugi tom powieści niebawem również znajdzie się w zasobach biblioteki. Prace redakcyjne oraz koszty programistyczne i administracyjne pokryjemy ze środków, które pozostały ze wszystkich zbiórek.

Publikację udostępniamy dzięki wsparciu finansowemu naszych Czytelników – za każdą wpłaconą złotówkę bardzo dziękujemy! Przypominamy jednocześnie, że do 19 lutego trwa zbiórka na powieść Proboszcz z Tours, kolejną część z cyklu Komedia ludzka Balzaca.

Redakcji merytorycznej podjęła się Aleksandra Sekuła. Egzemplarz źródłowy pochodzi ze zbiorów Łukasza Jachowicza.