5 urodziny Wolnych Lektur18 września 2012 Audiobooki Bez kategorii Wolne Lektury Wydarzenia

Pierwsza wersja strony Wolne LekturyDokładnie 17 września 2007 roku wystartowały Wolne Lektury. Po zaledwie 3 miesiącach prac mieliśmy w zasobach 123 teksty (z tego 75 krótkich form Kochanowskiego), funkcjonalny język XML i pierwszą, skromną wersję strony. Prace redakcyjne toczyły się na MediaWiki. Pierwszego dnia bibliotekę odwiedziło 60 tysięcy użytkowników, potem serwis padł. Wstał dopiero 3 dni później.

Pomysłodawcą stworzenia biblioteki internetowej był Krzysztof Król, obecnie członek Rady Fundacji. Niezbędne wsparcie merytoryczne zapewniła Biblioteka Narodowa dzięki osobistemu zaangażowaniu jej dyrektora Tomasza Makowskiego.

Największymi ofiarodawcami którzy finansują lub finansowali rozwój serwisu są m. in. Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Senat Rzeczpospolitej Polskiej, Fundacja Kronenberga City Handlowy, Fundacja Orange, Fundusz Inicjatyw Obywatelskich, Narodowy Instytut Audiowizualny.

Biblioteka internetowa Wolne Lektury była niewielkim serwisem, jednak dzięki wsparciu mnóstwa życzliwych osób rozwijała się bardzo dynamicznie. W okresie rozruchu Wolnych Lektur pracowali z nami m. in.  Łukasz Anwajler,  Marysia Bailey, Szymon Błaszczyk, Paweł Dudzik, Darek Gałecki, Zbigniew Braniecki, Joanna Jachowicz, Łukasz Jachowicz, Daniel Koć, Łukasz Rekucki, Staszek Małolepszy, Aleksandra Sekuła, Dariusz Siedlecki, Claudia Snochowska-Gonzalez, Marek Stępniowski, Olga Sutkowska, Krzysztof Urbański i wiele, wiele innych osób które poświęcały dni, wieczory i weekendy żeby serwis stał się jak najlepszy i jak najbardziej użyteczny. Od początku działania biblioteka tworzona była również przez sztab wolontariuszy – redaktorki i redaktorów – bardzo dziękujemy!

W chwili obecnej Wolne Lektury tworzą: Magdalena Biernat, Radosław Czajka, Marcin Koziej, Marta Niedziałkowska, Dorota A. Kowalska, Aleksandra Sekuła, Paweł Kozioł, Paulina Choromańska, Aneta Rawska, Agnieszka Żak.

W ciągu tych 5 lat wiele się zmieniło. Wolne Lektury z partyzanckiej inicjatywy stały się stabilną instytucją, serwis odnotowuje nawet 9000 unikalnych użytkowników dziennie.

Kilka faktów i liczb:

4 000 000 – tylu unikalnych użytkowników skorzystało z Wolnych Lektur w ciągu 5 lat,

1809 – tyle darmowych lektur można dziś pobrać z serwisu,

Cierpienia młodego Wertera – to najpopularniejsza lektura w bibliotece czytana on-line,

120 – teksty tylu autorów zamieszczamy,

Maria DąbrowskaMiłosz Biedrzycki – to autorzy, których utwory publikujemy na wolnej licencji,

551 – tyle motywów literackich i tematów wykorzystują redaktorzy do opracowania tekstów,

KamizelkaMendel Gdański – to najpopularniejsze lektury ściągane na urządzenia mobilne,

130 – tylu łącznie redaktorów-wolontariuszy współpracowało z redakcją Wolnych Lektur,

W pustyni i w puszczy – to najpopularniejszy audiobook,

1000 – tyle tekstów jest obecnie w opracowaniu redakcyjnym,

MiłośćŚmierć – to najczęściej wykorzystywane motywy literackie w naszych utworach,

3186 – tyle przypisów dodali redaktorzy do Ogniem i mieczem,

462 – tyle audiobooków jest dostępnych na Wolnych Lekturach.

Serdecznie dziękujemy wszystkim za współpracę i korzystanie z Wolnych Lektur.