>Sharing< Philippe Aigraina - nowa ekonomia internetowej kultury?28 maja 2012 Seminarium

We wtorek 5 czerwca 2012 o godzinie 18:00 odbędzie się Seminarium Nowoczesnej Polski poświęcone książc Philippe Aigrain’a pt. Sharing:  Culture and Economy in the Internet Age (do ściągnięcia w pliku PDF). Przedstawiona w niej została koncepcja legalizacji niekomercyjnego wykorzystania utworów wraz z prowadzeniem specjalnej opłaty. To wynagrodzenie ze „keratywny udział” w kulturze nie jest oparte ani na działaniach organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi, ani na pobieraniu podatku. Dzięki niej wymiana i twórcze wykorzystanie treści chronionych prawem autorskim mogłaby się stać praktyką legalną i dostępną dla wszystkich.

Philippe Aigrain  jest profesorem informatyki, członkiem rady dyrektorów Software Freedom Law Center i współtwórcą GPL3, współtwórcą francuskiego kolektywu La Quadrature du Net promującego prawa i swobody obywatelskie w domenie cyfrowej, a w latach 1996-2003 był szefem sektora „Software Technologies” w Komisji Europejskiej

Naszymi gośćmi będą:
Helena Rymar, współpracowniczka Centrum Cyfrowego, prawniczka Creative Commons,
Józef Halbersztadt, członek zarządu organizacji Internet Society Polska (ISOC) i ekspert patentowy w Urzędzie Patentowym RP.

Spotkanie poprowadzi Jarosław Lipszyc.

Literatura: Rozdział The Creative Contribution; w: http://koziej.info/Philippe%20Aigrain%20-%20Sharing.pdf

Gdzie? Centrum Kultury Nowy Wspaniały Świat, w sali czarnej (ul. Nowy Świat 63, 00-042 Warszawa, parter, na końcu)

Kiedy? Wtorek, 5 czerwca 2012, godzina 18:00

Zapraszamy!