Wyniki konkursu „Future of Copyright”24 maja 2012 Bez kategorii

Stanczyk w pirackim kapeluszu Z przyjemnością ogłaszamy wynik konkursu „Future of Copyright” zorganizowanego przez Fundację Nowoczesna Polska. Jury (prof. Michael Geist, Piotr Czerski i Jarosław Lipszyc) przyznało główną nagrodę Aymericowi Mansoux, autorowi opowiadania „Morphology of copyright tale”, doceniając zarówno oryginalność spojrzenia na temat przyszłości prawa autorskiego, jak również dojrzałość literackiego warsztatu i niebagatelne poczucie humoru.

Dodatkowo jury zdecydowało się przyznać honorowe wyróżnienie dla Togi, autora opowiadania „Give”. Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!

Dziesięć najlepszych prac nadesłanych na konkurs zostało wybranych do antologii, którą można pobrać za darmo – do wyboru jest wersja PDF, MOBIEPUB. Wszystkie teksty są dostępne na licencji CC BY-SA. Lista wszystkich prac nadesłanych na konkurs jest dostępna na stronie konkursu.

Chcemy podziękować wszystkim, którzy wsparli nasz konkurs. Sukces crowdfundingowej metody gromadzenia funduszy oraz wysoka jakość nadesłanych prac były dla nas miłym zaskoczeniem. Ze względu na duże zainteresowanie konkursem postanowiliśmy w przyszłym roku ogłosić jego drugą edycję. Mamy nadzieję, że w ten sposób wzmocnimy debatę o przyszłości systemu praw autorskich.