"Rymy Pętle Rytmy"2 listopada 2009 Wolne Lektury

Miło nam poinformować, że projekt „Rymy Pętle Rytmy” zgłoszony przez Fundację Nowoczesna Polska został doceniony przez kapitułę Fundacji Orange i otrzymał dotację w ramach pilotażowej edycji nowego programu  grantowego dla organizacji realizujących nowoczesne projekty z dziedziny edukacji kulturalnej – Akademii Orange.

Z tej okazji w czwartek 29 października uczestniczyliśmy w inauguracji  tego nowego programu promującego nowoczesną edukację dzieci i młodzieży poprzez wspieranie nowatorskich działań organizacji pozarządowych. Projekt „Rymy Pętle Rytmy” to ogólnopolski konkurs na remiks słowno muzyczny utworu z listy lektur szkolnych. Konkurs skierowany jest do uczniów szkół ponadpodstawowych a jego celem jest zachęcenie uczniów do twórczej pracy z tekstem literackim. Projekt został wyróżniony w kategorii innowacyjny i wykorzystujący nowoczesne technologie informacyjne.

Jak zauważyła Kooalicja Otwartej Edukacji, innowacyjność programu Fundacji Orange polega także na promowaniu wolnych licencji. Wszyscy grantobiorcy zostają w umowie zobowiązani do udostępniania efektów projektów na wolnych licencjach.