Życie Warszawy: Uwolnijmy podręczniki!12 stycznia 2008 Media Wolne Podręczniki

Logo Życie WarszawyW sobotnim wydaniu gazety Życie Warszawy opublikowano duży materiał o Wolnych Podręcznikach:

Tylko 30 zł – tyle mógłby kosztować komplet podręczników. Niewykluczone, że już niedługo komplet podręczników zamiast 300 zł, będzie kosztował dziesięć razy mniej. Krzysztof Tyszkiewicz z PO chce przekonać resort edukacji, by poparł pisanie podręczników przez wolontariuszy.

Warszawski parlamentarzysta w najbliższym czasie wystąpi do ministerstwa edukacji z interpelacją w tej sprawie. – Podręczniki są zdecydowanie za drogie. A my powinniśmy robić wszystko, by ułatwiać dostęp do wiedzy, zwłaszcza dzieciom z najbiedniejszych rodzin – mówi Krzysztof Tyszkiewicz z PO.

[…] – Wprowadzenie wolnych podręczników niesie ze sobą dwie korzyści. Po pierwsze, nauczyciele mają realny wpływ na tworzenie podręczników, na których pracują. Po drugie, obniża się w ten sposób bariery dostępu do edukacji, ponieważ dzięki wolnym licencjom każdy będzie mógł dany podręcznik wydrukować, powielać i dystrybuować – mówi Jarosław Lipszyc, prezes Fundacji Nowoczesna Polska prowadzącej projekt wolnepodreczniki.pl.

Więcej, w tym opinie nauczycieli, wydawców i innych polityków, na stronach Życia Warszawy.