Dzień Radości Wolnych Lektur4 stycznia 2008 Wolne Lektury Wydarzenia

Serdecznie zapraszamy na wspólne świętowanie z okazji przejścia twórczości Bolesława Leśmiana do domeny publicznej.

Dzień Radości Wolnych Lektur odbędzie się w środę 16 stycznia o godz. 12.00, w Sali Darczyńców Biblioteki Narodowej (al. Niepodległości 213, Warszawa). Wstęp – oczywiście – wolny.

1 stycznia 2008 r. skończył się 70-letni okres objęcia utworów Leśmiana – i setek innych twórców zmarłych w roku 1937 – prawem autorskim. Dzięki temu możemy zamieścić te utwory w bibliotece internetowej Wolne Lektury oraz w Cyfrowej Bibliotece Narodowej Polona.
W trakcie konferencji w Bibliotece Narodowej będziemy mówić o tym, w jaki sposób domena publiczna umożliwia rozwój kultury, dlaczego jest ona kluczowa dla zachowania i udostęniania duchowej spuścizny po poprzednich pokoleniach, oraz dlaczego domenę publiczną należy chronić. Będziemy też rozdawać drobne upominki: tomiki Leśmiana zamknięte na kłódkę, które można będzie w symboliczny sposób uwolnić.