Wolne Lektury na Targach Książki w Katowicach25 października 2024 Wolne Lektury Wydarzenia

Tegoroczny sezon targowy powoli zbliża się do końca. Ale Wolne Lektury będą jeszcze na pewno w Katowicach, gdzie od 8 do 10 listopada odbędą się Targi Książki. To świetne wydarzenie promujące czytelnictwo i literaturę z udziałem znakomitych autorów, wydawców oraz niezawodnej publiczności i dlatego postanowiliśmy odwiedzić je po raz kolejny.

Te Targi to będzie ostatnia szansa w tym roku, żeby wziąć udział w naszym konkursie poetyckimNa naszym stoisku nr 113 uczestnicy Targów będą mogli napisać wiersz, wrzucić go do urny i wygrać czytnik inkBOOK Calypso Plus. Warto spróbować swoich sił! Partnerem konkursu jest firma inkBOOK.

Zaplanowaliśmy też coś dla uczniów i uczennic. 8 listopada zapraszamy na warsztat Kwiaty polskie Juliana Tuwima – tworzymy zakładki do książek. Uczniowie w wieku 12-14 lat zapoznają się z poezją Juliana Tuwima oraz występującymi w niej rodzimymi roślinami. Podczas warsztatu każdy uczeń wykona zakładkę do książki z wybranym motywem botanicznym pochodzącym ze wzornika.

Udział w warsztacie jest bezpłatny, ale obowiązują zapisy przez formularz. Materiały warsztatowe zapewnia organizator.

Warsztat poprowadzą Dominika Bok, znana m. in. z kwartalnika „Przekrój” dziennikarka, hafciarka i zielarka, oraz Paulina Choromańska, wiceprezeska fundacji Wolne Lektury.

***

Fundacja Historia i Kultura podjęła się we współpracy z Miastem Katowice organizacji Targów promujących czytelnictwo w całej aglomeracji śląskiej, atrakcyjnych również dla miłośników literatury w całej Polsce. Targi Książki w Katowicach, dzięki wsparciu patronackiemu znaczących instytucji, są ważnym wydarzeniem, co znajduje wydźwięk w świecie wydawniczym oraz w mediach.

W bogatym programie znajdą się (znane z ubiegłorocznej edycji) między innymi Spotkania z Nauką – sektor wystawienniczy z ofertą wydawców akademickich i naukowych i programem spotkań oraz projekt Mosty Literackie 2024, czyli Salony: Wydawców Ukraińskich i Niezależnych Wydawców Białoruskich i spotkania wokół literatury ukraińskiej i białoruskiej. Nowością tegorocznej edycji będzie Salon Muzeów i Książki Muzealnej – prezentacja oferty i dorobku polskich muzeów ze szczególnym uwzględnieniem muzeów ze Śląska. W piątek zapraszamy na program dziecięcy i młodzieżowy utworzony specjalnie z myślą o zorganizowanych grupach szkolnych.

W stoiskach wydawców można będzie znaleźć nowości i bestsellery wszystkich gatunków literackich i zdobyć autografy wielu ulubionych autorek i autorów, a obecność antykwariatów umożliwi uzupełnienie domowych bibliotek także o starsze tytuły. Wśród wystawców znajdą się również stoiska z komiksami i grami – zarówno dla najmłodszych, jak i starszych miłośników tej formy rozrywki.

Szczegółowy program wydarzenia znajdziecie na stronie internetowej Targów.

Targi Książki w Katowicach

Międzynarodowe Centrum Kongresowe

Plac Slawika i Antalla 1

Godziny otwarcia:

piątek, 8 listopada – 11:00-19:00

sobota, 9 listopada – 10:00-19:00

niedziela, 10 listopada – 10:00-17:00

Udział fundacji Wolne Lektury w wydarzeniu został dofinansowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego.