X Noc Bibliotek za nami14 października 2024 Wydarzenia

W piątek 11 października mieliśmy zaszczyt gościć na uroczystości dziesięciolecia Nocy Bibliotek, akcji upowszechniającej czytelnictwo poprzez promocję lokalnych bibliotek. Inauguracja tegorocznej, jubileuszowej edycji akcji miała miejsce w Pałacu Rzeczpospolitej przy placu Krasińskich w Warszawie. Jako partner wydarzenia z wielką przyjemnością wzięliśmy w nim udział.

W gmachu tym Biblioteka Narodowa, będąca patronem akcji, udostępnia codziennie (z wyjątkiem wtorków), za darmo ekspozycję swych najcenniejszych zbiorów. Można zobaczyć na niej m.in. rękopisy Mickiewicza, Słowackiego, Norwida, Sienkiewicza, Orzeszkowej, Żeromskiego i wielu innych twórców polskiej kultury.

Noc Bibliotek, zainicjowana 10 lat temu przez Centrum Edukacji Obywatelskiej i realizowana z udziałem współorganizatorów: Fundacji ABCXXI – Cała Polska czyta dzieciom oraz Fundacji Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego, a także licznych partnerów i patronów – tym razem odbywała się pod hasłem ,,Moc bibliotek”. I rzeczywiście biblioteki, bibliotekarze oraz czytelnicy pokazali tej nocy swą niezwykłą moc. W nocnym flircie z literaturą wzięło udział 1500 bibliotek (nie licząc filii), a siły swe z akcją połączył potężny TikTok. Wieczór uświetnił wspaniałym koncertem Stanisław Sojka, który rozśpiewał zgromadzoną publiczność. Potem po ekspozycji, obejmującej obecnie też zbiory rękopisów Czesława Miłosza, oprowadził osobiście dyrektor Biblioteki Narodowej, dr Tomasz Makowski. Zaś w podziemiach pałacu po cichutku, aby nie przeszkadzać w lekturze ani w zwiedzaniu, odbyło się silent disco.

W ramach akcji przewidziano dla uczestników wiele zabaw, np. wypełnianie kart z najseksowniejszymi ich zdaniem cytatami z literatury. Można było także – w ramach akcji towarzyszącej Nocy bibliotek: „Podziel się książkami” – wspomóc biblioteki, które ucierpiały w czasie powodzi, przynosząc przeczytane nowości wydawnicze oraz poszukiwane tytuły, w tym klasykę literatury i lektury szkolne. Nadal można wesprzeć biblioteki w Głuchołazach, Lądku-Zdroju, Gorzanowie i Żelaźnie, przekazując datek: https://nocbibliotek2024.ceo.org.pl/pomoc/.

Transmisję z wydarzenia można obejrzeć na stronie internetowej Nocy Bibliotek.

Fot. Aleksandra Sekuła