Wolne Lektury na Jesiennych Targach Książki w Warszawie16 września 2024 Wydarzenia

Już w najbliższy weekend odbędzie się kolejna edycja Jesiennych Targów Książki, których organizatorem jest Fundacja Historia i Kultura. W dniach 20-22 września 2024 r. w Warszawie na Placu Defilad od strony Al. Jerozolimskich przed Kinoteką uczestnicy wydarzenia będą mogli odwiedzić stoiska wydawców literatury pięknej, kryminałów, literatury faktu, książki dziecięcej, młodzieżowej, literatury young & new adult, komiksów oraz antykwariusze i wydawcy gier planszowych. Wolne Lektury znalazły się w gronie patronów medialnych wydarzenia – spotkacie nas na stoisku B8, gdzie będziecie mogli wziąć udział w naszym konkursie poetyckim i wygrać czytnik ebooków inkBOOK Calypso Plus. Partnerem konkursu jest firma inkBOOK.

Uczestnicy wydarzenia, którzy zechcą sprawdzić się w konkursie, będą musieli pobrać specjalną, opieczętowaną kartkę z naszego stoiska, napisać na niej stworzony ad-hoc wiersz (na dowolny temat i w dowolnym stylu), a następnie wrzucić do urny. Jury nagrodzi autorów/autorki najciekawszych tekstów czytnikami e-booków inkBOOK Calypso Plus!

Tegoroczną edycję Targów odwiedzą znakomici autorzy, których książki pojawiają się na listach bestsellerów, a wiele spotkań odbędzie się wokół premier książkowych. Już w piątek 20 września, kilka dni po oficjalnej premierze,  gościem będzie Anne Applebaum. Na scenie pojawi się również gruziński pisarz, laureat Nagrody Literackiej Unii Europejskiej Iwa Pezuaszwili (Sonia Draga).

A po terenie targowym będzie krążył BookBike DK-PL, czyli specjalnie zaprojektowany rower cargo, który jeździ z duńskimi i polskimi książkami (wydanymi w obu językach) i zachęca do czytania i przybliżania kultury Danii i Polski oraz promuje jazdę rowerem. To inicjatywa duńsko-polskiego duo Jacoba Dammas i Józefiny Jarmużewskiej. W ramach tego projektu zapraszamy na spotkanie z Jørgen Lethem i z polsko-duńską tłumaczką wielu książek, p. Bogusławą Sochańską.

Będzie też filmowo – odbędzie się spotkanie z Małgorzatą Oliwią Sobczak, autorką serii „Kolory zła” (W.A.B.), której zekranizowany pierwszy tom wiosną podbił Netflixa, a także spotkanie wokół książki „Na bulwarach czyhają potwory. Filmowa historia Ameryki” Macieja Jarkowca (Agora).

Na scenie zaprezentują się również m.in.: Marek Sygacz „Gruzy kalifatu” (Sonia Draga), Michał Zgajewski „Ciemność żyje w nas” – drugi tom świetnie przyjętej serii kryminalnej (Agora), Anna Fryczkowska „Saga o ludziach ziemi” (W.A.B.) czy Mateusz Pakuła „Skóra po dziadku” (Agora).

Publiczność dziecięca i młodzieżowa z pewnością będzie zainteresowania spotkaniem z Marcinem Kruszewskim „Prawo Marcina” (Agora) oraz spotkaniem wokół książek Stuarta Gibbsa „Szkoła szpiegów” (Agora dla Dzieci).

W tym roku w gronie Wystawców znajdują się wydawnictwa, księgarnie i antykwariaty, a wśród nich: Agora, ArtRage, Dom Spotkań z Historią, Grupa Wydawnicza Foksal – W.A.B., Wilga, Uroboros i Buchamnn, Grupa Wydawnictwo Kobiece, Media Rodzina, Must Read, Narodowy Instytut Fryderyka Chopina, Preston School & Publishing, Prószyński Media, Przegląd – Fundacja Oratio Recta, Silver Oficyna Wydawnicza, Sonia Draga, Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, Tania Książka, Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, Wydawnictwo Amaltea, Wydawnictwo Arkady, Wydawnictwo Artbooks, Wydawnictwo Clarosculo, Wydawnictwo Filtry, Wydawnictwo Kameleon, Wydawnictwo Karakter, Wydawnictwo KDW,  Wydawnictwo Mięta, Wydawnictwo Nowa Baśń, Wydawnictwo Vectra.

Szczegółowe informacje znajdują się na stronie Fundacji Historia i Kultura.