„Opowiadania z mitologii Greków i Rzymian” na Wolnych Lekturach23 lipca 2024 Nowe publikacje Wolne Lektury

Wybrane mity greckie, w tym o powstaniu świata, Prometeuszu, Syzyfie, Demeter i Korze, o Dedalu i Ikarze, Heraklesie, Tezeuszu i Ariadnie oraz o Orfeuszu i Eurydyce to lektura w szkole podstawowej. Opowiadania z mitologii greckiej i rzymskiej zebrane w tej książce napisane zostały z myślą o młodych czytelniczkach i czytelnikach, by wprowadzić je w fascynujący świat starożytnych bogów, bogiń, herosów i mitycznych stworzeń.

Albert Zipper przedstawia przejrzyście uporządkowane opowieści greckie o początkach świata, o najważniejszych bogach, ich charakterach, relacjach między nimi, o ich atrybutach i dziedzinach, którymi się opiekowali, jak również najpopularniejsze historie z nimi związane, np. o wojnie bogów z gigantami, o Demeter i jej córce Persefonie (Korze). Zwraca uwagę, że Rzymianie wiele zapożyczyli z religii i mitologii greckiej i pokazuje zarówno podobieństwa, jak i różnice między bogami greckimi i rzymskimi.

Po rozdziałach poświęconych bogom autor przytacza najważniejsze mity o bohaterach, którzy dokonali niezwykłych czynów, o ludziach wyjątkowo dobrych i ofiarnych, jak Alkestis, żona Admeta, i o szczególnie złych, którzy cierpią surowe kary w podziemnej krainie zmarłych, jak Syzyf. Znajdziemy tu zarówno opowieść o genialnym budowniczym Dedalu i jego lekkomyślnym synu Ikarze, jak i o licznych zmaganiach dzielnego siłacza Heraklesa ze straszliwymi dzikimi zwierzętami i osobliwymi potworami, o ateńskim pogromcy człeko-byka, królewiczu Tezeuszu, któremu pomysł księżniczki Ariadny pomógł wydostać się z Labiryntu, i o nadzwyczajnym muzyku i śpiewaku Orfeuszu, który wyprawił się do podziemnej krainy umarłych, by uwolnić ukochaną żonę Eurydykę. Przeczytamy historię straszliwego przeznaczenia ciążącego nad Edypem, losy pełnej przygód wyprawy morskiej Argonautów po runo złotego barana, dzieje wojny trojańskiej i tułaczki Odyseusza.

Szczególną wartość książki stanowi ukazanie szerszego kontekstu kulturowego. W odpowiednich miejscach autor omawia najważniejsze święta i uroczystości religijne i związane z religią (np. igrzyska w Olimpii), opisuje najbardziej znane wyrocznie i świątynie (np. Delfy, Partenon). Przedstawia rzeźby, malowidła i inne dawne dzieła sztuki wyobrażające boginie, bogów lub sceny mitologiczne (np. Apollo Belwederski, Grupa Laokoona).

Książka o religii i mitach starożytnych Greków i Rzymian napisana została przez lwowskiego nauczyciela specjalnie dla młodzieży szkolnej. Opowiadania z mitologii Greków i Rzymian stanowiły popularną, szeroko wykorzystywaną pozycję dotyczącą tego tematu do czasu ukazania się Mitologii Jana Parandowskiego.

Opracowanie redakcyjne i przypisy: Wojciech Kotwica, Monika Kępska.

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego.