Część druga „Chłopów” Reymonta do słuchania na Wolnych Lekturach15 lipca 2024 Audiobooki Wolne Lektury

W tym roku przypada 100. rocznica przyznania Władysławowi Reymontowi Nagrody Nobla w dziedzinie literatury, którą otrzymał za powieść Chłopi. Z tej okazji postanowiliśmy udostępnić kolejne części tej powieści w formie audiobooków. Czytelniczki i Czytelnicy Wolnych Lektur mogą już posłuchać części drugiej Zima. Czyta Joanna Domańska. Realizacja nagrania Studio Nagrań DORA Adam Bień. Pierwsza część – Jesień – dostępna jest już od dawna do słuchania na Wolnych Lekturach. Audiobooki z kolejnymi częściami powieści są w przygotowaniu.

Fabuła powieści obejmuje 10 miesięcy i opisuje losy Macieja Boryny, jego rodziny i innych mieszkańców Lipiec. Ukazuje zarówno problemy społeczne, z którymi spotykają się chłopi, jak i przedstawia ich codzienność, święta oraz tradycje, życie uzależnione od pór roku i pogody, wpisuje także chłopów w tradycję historyczną, a także skupia się na indywidualnych przeżyciach. Chłopi to wnikliwe studium nad rzeczywistością chłopską, powieść panoramiczna, realizująca założenia nautralizmu i realizmu.

Dofinansowano ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.