Prezent na Dzień Dziecka – „Pollyanna” Eleonor Porter1 czerwca 2023 Nowe publikacje Wolne Lektury

Dziś, 1 czerwca, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Dziecka! Wszystkim dzieciom – i dużym, i trochę mniejszym – życzymy wszystkiego najlepszego, spełnienia marzeń i żebyście mieli dużo czasu na czytanie wspaniałych książek! Z tej okazji mamy też prezent – powieść Pollyanna Eleonor Porter w tłumaczeniu Władysława Juszkiewicza.

W pewnym miasteczku w Stanach Zjednoczonych życie toczy się zwykłym rytmem do dnia, w którym pojawia się w nim jedenastoletnia dziewczynka o dziwnym imieniu Pollyanna.

Dotąd wszyscy w Beldingsville żywili swoje urazy, choroby, uprzedzenia i zapiekłe żale. Wiedzieli, do kogo nie należy się odzywać, bo jest niemiły. A także kogo nie należy wpuszczać do domu, bo jest brudny: jak kot, pies czy mały włóczęga. Świat dorosłych zostaje jednak przez Pollyannę wywrócony do góry nogami.

Pollyanna Whittier otrzymała imię po dwóch siostrach swej zmarłej matki. Osierocona również przez ojca, biednego pastora, pojawia się któregoś dnia w domu ciotki, panny Polly Haringtton, która z poczucia obowiązku postanowiła przyjąć sierotę i zająć się jej wychowaniem. Nie wie, że dziewczynka zajmie się wkrótce edukacją emocjonalną całej okolicy. Jej sekret stanowi bowiem pewna gra, dzięki której nawet najgorsze zdarzenia i sytuacje nie są w stanie zepsuć jej humoru. Przynajmniej nie na długo.

Akcja powieści Eleanor Hodgeman Porter toczy się na przełomie XIX i XX wieku. Losy Pollyanny potrafią jednak wzruszać czytelniczki i czytelników do dziś. Przy okazji lektura przybliża nieco czasy, gdy w nauczaniu dziewczynek do najważniejszych umiejętności należało szycie, gotowanie i gra na pianinie, zaś najszczytniejszą ambicją szlachetnych białych misjonarzy było nawracanie na chrześcijaństwo pogan w skolonizowanych Indiach.

Pollyanna to nie tylko klasyczna powieść autorstwa Eleanor H. Porter, na której wychowały się pokolenia dziewcząt, naszych babek i matek, ale również ważny element współczesnej kultury. Imię głównej bohaterki i jej podstawowa zasada radzenia sobie z trudnymi sytuacjami w życiu posłużyły do wyodrębnienia w psychologii efektu Pollyanny (zwanego także regułą Pollyanny, ang. Pollyanna principle). Termin ten określa tendencję do poszukiwania pozytywnych aspektów każdej sytuacji i dobrych cech każdej osoby, a jednocześnie nieprzyjmowanie do wiadomości tego, co złe, niesprawiedliwe czy tylko przykre. Nastawienie takie pomaga niekiedy przetrwać trudne chwile, ale prowadzi do deformacji obrazu rzeczywistości i własnej osoby. Pollyannom nie jest łatwo na świecie.

Opracowanie redakcyjne i przypisy: Paulina Choromańska, Wojciech Kotwica, Monika Kępska, Aleksandra Sekuła.

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego.

Partner projektu