III Kongres Edukacji Medialnej, Gdańsk 25-26 października26 lipca 2018 Edukacja cyfrowa Edukacja Medialna Partnerzy Wydarzenia

Zachecamy do udziału w III Kongresie Edukacji Medialnej/Spotkanie badaczy i praktyków, w trakcie którego poprowadzimy warsztat: „Nowe technologie w społeczności lokalnej: diagnoza potrzeb i planowanie działań edukacyjnych”!.

Kongres odbywa się pod hasłem „Edukacja medialna w świecie cyfrowego konsumpcjonizmu. Nowe technologie a solidarne i pluralistyczne społeczeństwo?” i poświęcony jest aktualnemu oraz ważnemu zagadnieniu, jakim jest rola nowych technologii w świecie cyfrowego konsumpcjonizmu. Jednym z ważnych zadań stojących obecnie przed edukacją medialną jest zwrócenie uwagi na paradoks nowych technologii, z jednej strony sprzyjającym demokratyzacji i pluralizacji, zaś z drugiej, za sprawą zaawansowanych i nowoczesnych komputerowych technik obliczeniowych, będących narzędziem inwigilacji oraz manipulacji.

Organizatorem Kongresu jest Polskie Towarzystwo Edukacji Medialnej wspólnie z Wydziałem Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego oraz Europejskim Centrum Solidarności (Gdańsk) i Centrum Nauki Experyment (Gdynia). Kongres odbędzie się w dniach 25-26 października 2018 roku w Europejskim Centrum Solidarności w Gdańsku (dzień pierwszy) oraz Centrum Nauki Experyment w Gdyni (dzień drugi).W trakcie Kongresu odbędą się:

• wystąpienia problemowe badaczy oraz praktyków (prof. P. Celiński z UMCS w Lublinie, prof. T. Szkudlarek z UG, Aleksandra Czetwertyńska z Centrum Cyfrowe oraz Przemysław Staroń z SWPS, prof. J. Pyżalski, UAM w Poznaniu),

• dyskusje plenarne z udziałem ekspertów, badaczy oraz praktyków (1. „Jak budować demokrację w czasach manipulacji online i fake news” – moderatorka Alicja Pacewicz; 2. „Dane, wszędzie dane! Co wiedzą o nas algortymy i co my powinniśmy o nich wiedzieć?” – moderator Onno Hansen-Staszyński; 3. „Programuj albo zostaniesz zaprogramowany. Programowanie – nowe umiejętności obywatelskie?” – moderator Wiesław Bartkowski, SWPS),

• dwa warsztaty: „Jak radzić sobie z fałszywymi informacjami” (Stowarzyszenie Demagog/Akademia Fact-Checkingu) oraz „Nowe technologie w społeczności lokalnej: diagnoza potrzeb i planowanie działań edukacyjnych” (Fundacja Nowoczesna Polska),

• debata praktyków „Cyfrowe rekomendacje dla edukacji w dobie informacyjnego konsumpcjonizmu”,

• prezentacje dobrych praktyk w zakresie edukacji medialnej,

• wystąpienia referatowe.

Zachęcamy badaczy oraz praktyków (edukatorów, nauczycieli, przedstawicieli organizacji pozarządowych) do dzielenia się wiedzą naukową oraz praktyczną w odniesieniu do takich zagadnień, jak:

• rola edukacji medialnej wobec postępującej algorytmizacji oraz technologizacji,

• nowe technologie jako narzędzia kontroli społecznej i politycznej,

• trolling internetowy, hejting, mowa nienawiści w mediach społecznościowych,

• formy manipulacji i dezinformacji online, w tym propaganda komputacyjna,

• obrona przed fake news,

• działania edukacji medialnej na rzecz budowania solidarnego i demokratycznego społeczeństwa,

• programowanie – nowe umiejętności obywatelskie?

• korzystanie z technologii na rzecz społeczności lokalnych,

• narzędzia mobilne – platformy aktywności społecznej,

• edukacja interaktywna – nowe pokolenia, nowe interfejsy komunikowania,

• (cyfrowa) edukacja kulturalna – nowe narzędzia i metody.

Rejestracja trwa do 9 września 2018 roku za pośrednictwem formularza internetowego znajdującego się na stronie internetowej Kongresu.

Szczegóły na temat wydarzenia:

Miejsce obrad:

25.10 – Europejskie Centrum Solidarności, pl. Solidarności 1, Gdańsk

26.10 – Centrum Nauki Experyment, aleja Zwycięstwa 96/98, Gdynia

Partnerzy Kongresu:

Centrum Edukacji Obywatelskiej, Fundacja Nowoczesna Polska, Fundacja Dbam o Mój Zasięg, Stowarzyszenie Demagog, Fundacja Citizen Project, Ezzev Foundation, Fundacja Panoptykon, Instytut Kultury Miejskiej w Gdańsku, TechSoupe Europe, Inkubator STARTER, EPALE

informacja prasowa