Wolne Lektury na Konferencji Wikimedia Polska 201413 maja 2014 Wolne Lektury Wydarzenia

CC-BY-SA 3.0 by Borys Kozielski

W dniach 9-11 maja odbyła się Konferencja Wikimedia Polska 2014 w Poznaniu, w której brały udział także przedstawicielki Wolnych Lektur. Marta Niedziałkowska i Agnieszka Dąbrowska wystąpiły z prezentacją „Wolne Lektury – pomysły i wyzwania”. Zaprezentowały zakończone i trwające projekty, w tym nowe kolekcje tematyczne („Goethe, Kleist i inni”, „Lithuanica”, „Biblioteka pisarzy żydowskich”) oraz mechanizm zbiórek publicznych na opracowanie kolejnych książek. Uczestnicy konferencji mogli zapoznać się z nowym narzędziem programistycznym – czytnikiem wydań wielojęzycznych oraz Galerią tworzoną we współpracy z Muzeum Narodowym w Warszawie.

Głównym tematem wystąpienia był pomysł na współpracę Wolnych Lektur z  Wikiźródłami, a także innymi zainteresowanymi projektami Wiki. Pomysł, by uzupełnić zasoby Wolnych Lektur o tytuły dostępne na Wikiźródłach spotkał się z pozytywnym odbiorem, a w trakcie ożywionej dyskusji omówiono wstępnie realizację tego projektu.

Serdecznie dziękujemy organizatorom za możliwość wzięcia udziału w konferencji. Zachęcamy do wysłuchania nagrań wszystkich wystąpień na stronie Wikiradia.

Pod tym linkiem można pobrać prezentację Wolnych Lektur (PDF): wolne-lektury-pomysly-i-wyzwania2