Dzień Otwarty w Fundacji Nowoczesna Polska25 marca 2010 Szkolenia Wolne Lektury Wolne Podręczniki Wydarzenia

Przyjdź na warsztaty dla redaktorów , DJ-ów i programistów. Przynieś płytę CD, a 1000 utworów z list lektur szkolnych MEN oraz 148 audiobooków z lekturami zostanie nagranych specjalnie dla Ciebie . Zapraszamy na Dzień Otwarty  do siedziby Fundacji Nowoczesna Polska, ul. Marszałkowska 84/92 lok. 125, I p.

10 kwietnia w godzinach 12.00 – 18.00

12.00 – 13.00 Jak powstają podręczniki, które każdy może pobrać, skopiować, powielić, wydrukować dla siebie albo dla całej klasy. Co więcej, każdy może włączyć się w opracowanie kolejnych ich edycji, może też budować własne ich wersje i materiały edukacyjne do wykorzystania na lekcji. O projekcie  Wolne Podręczniki opowiedzą koordynatorzy: Jakub Wagner (fizyka),  Michał Lis (geografia).

13.00 – 14.30 Jak powstają remiksy? Czy szkolne lektury mogą być pretekstem do własnej twórczej wypowiedzi? O tym będzie można się przekonać na warsztatach Tomka Wódkiewicza – koordynatora projektu Rymy Pętle Rytmy, na których powstaną remiksy słowno – muzyczne audiobooków lektur szkolnych nagranych w czasie realizacji projektu Czytamy Słuchając.

14.30 – 16.30 Gdzie w internecie można znaleźć znakomicie opracowane teksty lektur szkolnych? Jak wyszukać cytaty do wypracowania lub pracy semestralnej? Jak zostać redaktorem wolontariuszem w wydawnictwie cyfrowym? Prezentacja projektu Wolne Lektury to okazja do poznania biblioteki cyfrowej nowej generacji oraz zdobycie praktycznych umiejętności opracowania tekstu do publikacji w internecie. Projekt zaprezentują: Aleksandra Sekuła, redaktorka merytoryczna Wolnych Lektur i Marzena Zawadzka, koordynatorka projektu.

16.30 – 18.00 Jak powstaje unikalny w skali światowej projekt open source, wykorzystywany do redakcji i publikacji książek w otwartym internecie. Zobacz, jak można wykorzystać nowe technologie przeglądarek internetowych (HTML 5). Poznaj ciekawe zastosowanie rozproszonego systemu kontroli wersji. Warsztaty dla programistów poprowadzą Marek Stępniowski i Łukasz Rekucki, informatycy Fundacji Nowoczesna Polska.

Przez cały dzień będziemy nagrywali płyty z opracowanymi dotychczas lekturami szkolnymi i nagranymi audiobookami.

Zapraszamy!