Po konferencji "Wolne Lektury biblioteka nowej generacji 2009"23 grudnia 2009 Bez kategorii

Konferencję otworzył dyrektor Biblioteki Narodowej Tomasz Makowski zwracając uwagę na innowacyjny charakter projektu Wolne Lektury. Następnie prezes Fundacji Nowoczesna Polska Jarosław Lipszyc ciepło i serdecznie podziękował wszystkim osobom zaangażowanym w prace nad rozwojem biblioteki  w 2009 roku.

Szczególne podziękowania przekazał zespołowi informatycznemu, który w 2009 roku rozpoczął pierwszy etap wielkiej rozbudowy biblioteki Wolne Lektury: Markowi Stępniowskiemu i Łukaszowi Rekuckiemu za stworzenie nowej platformy redakcyjnej; Jankowi Topińskiemu za analizy i konsultacje przy realizacji projektu, Pawłowo Dudzikowi za pomoc przy zarządzaniu projektem informatycznym a Danielowi Kociowi za utrzymywanie infrastruktury informatycznej.

Kolejną osoba, która zabrała głos był Pan Arkadiusz Walczak Dyrektor Warszawskiego Centrum Innowacji Edukacyjno – Społecznych i Szkoleń (WCIES), który opowiedział o nawiązaniu współpracy z Fundacją Nowoczesna Polska. W swoim przemówieniu zaznaczył, że obie instytucje łączy przekonanie, że znaczenie dostępnych w otwartym internecie, dobrych zasobów edukacyjnych będzie rosło i dlatego ważne jest, aby wypracowywać nowatorskie metody wykorzystywania technologii w
procesie edukacyjnym.

Następnie koordynatorka projektu Wolne Lektury Marzena Zawadzka przypomniała o tym, że do sierpnia 2009 roku projektem kierowała Maria Bailey i podziękowała jej za wykonana pracę. Potem uczestnicy konferencji usłyszeli kilka ważnych dla projektu liczb: zasoby biblioteki Wolne Lektury to już 1050 utworów z czego 450 opublikowanych w 2009 roku, w ciągu ostatnich 12 miesięcy bibliotekę odwiedziło 750 tysięcy unikalnych użytkowników, którzy obejrzeli ponad 2,5 miliona stron. Spośród najważniejszych publikacji 2009 roku zostały wymienione:  kolekcja bajek Krasickiego i powieści: „W pustyni i w puszczy” Henryka Sienkiewicza, „Lalka” Bolesława Prusa, „Ojciec Goriot” Honoriusza Balzaka, „Wierna rzeka” Stefana Żeromskiego,
„Robinson Crusoe” Daniela Defoe, „Księga dżungli” Rudyarda Kiplinga, „Nad Niemnem” Elizy Orzeszkowej i „Quo vadis” Henryka Sienkiewicza. Za opracowanie przypisów do tej ostatniej pozycji szczególne podziękowania zostały przekazane Pani
Katarzynie Kwiatkowskiej, która opracowała aż 400 przypisów. Spośród ważnych publikacji 2009 roku wspomniana została także wspaniała kolekcja „Baśni” Hansa Chrystiana Andersena.

Marzena Zawadzka mówiła też o nowej inicjatywie realizowanej wspólnie z Warszawskim Centrum Innowacji (WCIES), czyli Materiałach pomocniczych dla nauczycieli, które są publikowane na stronach biblioteki Wolne Lektury.
Aktualnie znajdują się tam materiały opracowane przez doradców metodycznych: przykładowe scenariusze, tematy wypracowań, zadania dla zespołów uczniów oraz przykłady możliwości wykorzystania biblioteki Wolne Lektury przy opracowywaniu tematów maturalnych. Koordynatorka projektu podziękowała doradczyniom: Agnieszce Marcienkiewicz, Annie Brodawce oraz Joannie Wenek za zaangażowanie i opracowanie wspomnianych materiałów. Uczestnicy konferencji zostali zaproszeni do włączenia
się do tej inicjatywy i dzielenie się własnymi pomysłami na wykorzystywanie zasobów biblioteki Wolne Lektury w procesie nauczania języka polskiego.

Pierwsza część konferencji zakończyła się prezentacją nowej platformy redakcyjnej, Ola Sekuła pokazała w jaki sposób opracowywane są teraz teksty na kolejnych etapach redakcji. Pokazane zostały także materiały pomocnicze dla redaktorów wolontariuszy.

Po zakończeniu prezentacji uczestnicy konferencji zaproszeni zostali na kawę, herbatę i ciastka.

Druga część konferencji miała charakter szkoleniowy. Doradczynie metodyczne języka polskiego zaprezentowały swoje pomysły na korzystanie z zasobów biblioteki Wolne Lektury w edukacji polonistycznej. Agnieszka Marcinkiewicz zaprezentowała lekcję multimedialną pt. „Kot w literaturze”, Anna Brodawka w prezentacji „Repetytorium maturalne” pokazała w jaki
ilustrowanych przepięknymi grafikami Mai Berezowskiej.

Dziękujemy za udział w konferencji i do zobaczenia za rok.